Evidence na úřadu práce a důchod

26.07.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Dosažení důchodového věku a získaní potřebnéh počtu let pojištění jsou základní dvě podmínky pro přiznání starobního důchodu. Jak však ovlivní dobu pojištění a výši důchodu evidence na úřadu práce?

Produktivní život je rok od roku delší, protože se prodlužuje důchodový věk. Každému se tedy může stát, že po omezenou dobu je v evidenci úřadu práce. V Česku při splnění zákonných podmínek evidence na úřadu práce výslednou penzi nesnižuje. Zákonné podmínky se však v posledních letech zpřísnily a delší nezaměstnanost již má tedy za následek nižší státní důchod.


Dočkáme se zhoršení podmínek?


Doba evidence na úřadu práce patří při splnění zákonných podmínek mezi náhradní dobu pojištění. To znamená, že přestože občan neplatí sociální pojištění ze svého příjmu, tak je tato doba započtena do získané doby pojištění občana. V budoucnosti tomu tak však být nemusí. Jednou z možností, jak bude moci stát na důchodech ještě ušetřit, je další zpřísnění legislativních podmínek. Nezapočítávání doby evidence na úřadu práce do náhradní doby pojištění je jedním z možných řešení, v některých zemích se již tak postupuje.


Jak ovlivňuje doba pojištění výši důchodu?


Evidence na úřadu práce se započítává do doby pojištění pouze v omezeném rozsahu. Doba pojištění přitom významně ovlivňuje výši měsíčního důchodu, protože každý rok pojištění znamená 1,5 % z redukovaného osobního vyměřovacího základu. Výši důchodu tedy ovlivňují nejenom příjmy, ale také doba pojištění. Při žádosti o důchod v roce 2011 se započítávají příjmy dosažené v letech 1986 až 2010. Každý rok doby pojištění je tedy pro celkovou výši důchodu důležitý.


Kdy nezaměstnanost neovlivní výši důchodu?


Od ledna 1996 se evidence na úřadu práce započítává do doby pojištění, pokud občan pobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Když už občan podporu v nezaměstnanosti nepobírá a je nadále v evidenci úřadu práce, tak se tato doba započítává maximálně v rozsahu tří let. Doba tří let se přitom zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod (starobní i předčasný). Doba, po kterou podpora v nezaměstnansoti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše jednoho roku. Do 31. prosince 1995 se doba vedení v evidenci úřadu práce započítává v plném rozsahu.


Evidence na úřadu práce nesnižuje důchod


Protože se evidence na úřadu práce započítává do vyloučené doby, tak nemá za následek nižší penzi. Zahrnutí evidence na úřadu práce do vyloučené doby znamená, že se „nerozmělní“ osobní vyměřovací základ, ze kterého je penze počítána. Dny v evidenci na úřadu práce se nezahrnují do příjmu v jednotlivých letech a současně se o tyto dny snižuje počet dní za celé období, kterým se dělí celkový úhrn příjmů. Při splnění zákonných podmínek, tak výši důchodu evidence na úřadu práce rozhodně negativně neovlivní.


Dopojištění chybějící doby 


Žadatelé o důchod v roce 2011 musejí získat 27 let pojištění, aby jim byl přiznán starobní důchod. Nutná doba pojištění se přitom každoročně o jeden rok zvyšuje tak, aby po roce 2018 bylo třeba získat 35 let pojištění. S rostoucí potřebnou dobou pojištění bude tedy přibývat počet občanů, kteří díky delší nezaměstnanosti nesplní podmínky pro přiznání důchodu. Řešením bude dobrovolné pojištění. Doba evidence na úřadu práce, kdy není pobírána podpora v nezaměstnanosti, se dá v současné době dopojistit i zpětně a bez časovného omezení. Žádost o dobrovolné pojištění a uhrazení dobrovolného pojištění je však nutné provést před podáním žádosti o důchod. Měsíční platby dobrovolného důchodového pojištění závisí na roce, kdy je toto pojistné hrazeno. V roce 2011 činí měsíční dobrovolné důchodové pojištění 1 732 Kč. Tato částka přitom každoročně stoupá. Na dobu pojištění je proto vhodné myslet včas.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY