Nová smlouva nebo spořit dál?

21.08.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Reforma systému stavebního spoření přináší řadu otázek. Jendou z nich je i otázka, zda pokračovat ve spoření na stávající smlouvu nebo si raději založit novou…

Pokud máte nějaký dotaz nebo otázku a hledáte odpověď, pomoci vám může naše poradenské centrum. Na stránkách http://poradna.finance.cz můžete položit i vy svůj dotaz. Tuto možnost využil jeden z našich  čtenářů.  A co ho zajímalo?

Dotaz čtenáře:

"Mám uzavřeno stavební spoření již pět let. Je lepší pokračovat ve spoření až do cílové částky nebo raději založit nové stavební spoření?"

Odpověď poradce společnosti FiM-Finanční marketing, s.r.o.:

"Obě možnosti jsou možné. Pokud budete na smlouvu dále spořit, tak můžete pokračovat až do naspoření celé cílové částky a máte možnost kdykoliv vybrat naspořené peníze včetně státní podpory. Stavební spoření se pro vás stane velmi zajímavým termínovaným vkladem.
Raději ale nechte zhodnocovat naspořené peníze na vašem účtu stavebního spoření (můžete je kdykoli vybrat) a založte si nové stavební spoření. Pokud hodláte stavební spoření využít na spoření, vyberte si spořitelnu, která nabízí nejlepší zhodnocení. Na toto spoření převeďte veškeré platby i státní podporu, čímž získáte smlouvu se stávajícími podmínkami i v případě, že bude schválena novela zákona stavebního spoření, která podmínky mění. Tím získáte účet stavebního spoření, na který nebudete platit, ale budete zde pouze zhodnocovat peníze, a který budete mít v pohotovosti na výběr  peněz a zároveň získáte nové stavební spoření se všemi výhodami, které nabízí současný systém
."

Vládní návrh zákona předpokládá změnu podmínek stavebního spoření od 1.1.2004. Asi nejvýznamnějšími změnami je snížení státní podpory, prodloužení cyklu spoření na 6 let a zrušení podpory pro děti do patnácti let.

 

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ