Úvěr na dítě - se souhlasem opatrovnického soudu

15.08.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Založili jste stavební spoření na své dítě a pravidelně již několik let spoříte. Stavební spořitelna vám zaslala informaci o splnění podmínek přidělení cílové částky, což znamená, že na tuto smlouvu je možné žádat úvěr. Je to však tak jednoduché?

Informaci o přidělení cílové částky na svého pětiletého syna obdržel také jeden náš čtenář. Nelenil a položil dotaz na http://poradna.finance.cz. Zajímá vás na co se ptal a jak na jeho otázku odpověděl poradce?

Dotaz čtenáře:

"Můj pětiletý syn končí pátý rok stavebního spoření. Smlouvu jsem na něj uzavřel já jako jeho zákonný zástupce. Nyní dostal informaci o splnění podmínek k přidělení cílové částky 150 tisíc, a aby jí dosáhl, musí požádat o úvěr, respektive budu zase žádat já. Někde jsem četl, že v případě nezletilého musí souhlasit soud. Je to pravda? Jak nejlépe postupovat?"


Odpověď poradce společnosti FiM-Finanční marketing, s.r.o.:



"Dle zákona o rodině lze úvěr na nezletilé dítě čerpat pouze se souhlasem opatrovnického soudu, který ustanoví opatrovníka. Ten potom za dítě podepisuje dokumenty související s úvěrem a současně hájí jeho zájmy. Opatrovníka většinou navrhuje zákonný zástupce a schvaluje soud. Opatrovníkem může být někdo z rodiny nebo např. pracovník soc. odboru MěÚ. Délka vyřízení se liší podle soudu od 1 - 3 měsíců.
Je však ještě možnost smlouvu dítěte ukončit a uspořenou částku převést na vlastní spoření a žádat o úvěr. Protože však neuvádíte u jaké spořitelny máte spoření založeno - je nutné tuto variantu posoudit podle stavební spořitelny a to zvláště s ohledem na měnící se podmínky stavebního spoření."

Více dotazů a odpovědí naleznete na http://poradna.finance.cz v části Financování bydlení.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ