Společnost E4U vstupuje na pražskou burzu

04.08.2011 | , E4U
Tiskové zprávy


Akcie společnosti E4U, která se zaměřuje na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, se začnou 25. srpna 2011 obchodovat na volném regulovaném trhu Burzy cenných papírů Praha.

Emise celkem zahrnuje 2 391 640 akcií na majitele s nominální hodnotou 100 Kč. Z tohoto množství je celkem 1 171 900 akcií (49 %) nabízeno veřejnosti za cenu 80 Kč za akcii. Veřejná nabídka akcií byla schválena Českou národní bankou letos v lednu, doposud probíhala pouze mimoburzovně. Polovina nabízených akcií je již ve vlastnictví nových investorů. Dividendu bude vůbec poprvé v ČR administrovat Centrální depozitář cenných papírů.

„Cílem nabídky je etablovat se na kapitálovém trhu, získat dobré jméno u širokého publika a tím i možnost navyšovat základní kapitál v budoucnu a rozšiřovat tak portfolio projektů, v neposlední řadě chceme přilákat pozornost majitelů zajímavých projektů, kteří potřebují kapitálově silného partnera,“ vysvětlil člen představenstva E4U Aleš Jelínek. „Jsem rád, že se touto emisí ukončuje debata, jestli si na PSE může přijít pro kapitál menší nebo střední firma. Může!“ komentoval vstup E4U na Burzu cenných papírů Praha její generální ředitel Petr Koblic. Portfolio E4U v současnosti zahrnuje dvě solární elektrárny o celkovém výkonu 4,4 MWp. V budoucnu jej společnost plánuje rozšířit o další projekty, např. solární teplárny či elektrárny nebo větrné elektrárny. „Není daleko doba, kdy výroba energie ze slunce bude jedním z hlavních energetických pilířů,“ řekl předseda představenstva E4U Petr Bína, jeden z průkopníků solárního byznysu u nás.

Akcie společnosti E4U přinášejí dlouhodobě stabilní dividendový výnos v předpokládané výši 6 až 8 procent dnešní prodejní ceny akcie ročně. Rozhodný den první dividendy byl stanoven na 12. září 2011 ve výši 5,60 Kč na akcii, vyplacena bude 19. září. Společnost E4U je první v ČR, která bude dividendy vyplácet zcela bezhotovostně prostřednictvím Centrálního depozitáře cenných papírů. Likviditu cenných papírů bude podporovat brokerská společnost Cyrrus.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy