Červencové makrostatistiky: Levná zelenina pro absoloventy

11.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Červencová inflace se zastavila na 1,7 %, výrazně se snížily hlavně ceny zeleniny. Nezaměstnanost naopak povyskočila na 8,2 %, růst mají na svědomí prý absoloventi.

Červencové statistiky nepřinesly velká překvapení, přesto jsme mohli sledovat drobné odchylky od prognóz, které mohou měnit další očekávání.

Inflace skončila na 1,7 %, uvedl Český statistický úřad. Vyjádřeno meziročním přírůstkem spotřebitelských cen, zpomalila inflace z červnových 1,8 %. I samotná ČNB očekávala inflaci o 0,1 % výše, tedy na s červnem shodných 1,8 %. Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny o 0,3 %.

Míra nezaměstnanosti, od začátku roku 2011 postupně klesající z 9,7 %, poprvé otočila trend a stoupla o 0,1 procentního bodu z červnových 8,1 %.


Ceny se drží nízko


Jak již bylo zmíněno, inflace mírně překvapila nejednoho ekonoma a analytika. „Červencová inflace skončila pod naším odhadem (1,9 %). Je patrné, že inflační tlaky způsobené vysokými cenami ropy a zemědělských produktů pomalu vyprchávají a nejsou nahrazeny tlaky ze strany poptávky. Do konce roku tedy nečekáme výrazné zvýšení inflace. To by mělo přijít až počátkem roku 2012 vinou zvýšení dolní sazby DPH,“ uvedl Petr Gapko, makroekonomický analytik GE Money Bank.

A čím byl způsobem meziměsíční růst cen o 0,3 %? „Nejvýrazněji se v červenci změnily ceny rekreace. Na začátku prázdnin ceny cestovních kanceláří, hotelů, penzionů a kempů skokově rostou. Tentokrát rekreace zdražila o 3,3 procenta, o něco více než v předchozích letech,“ poznamenal David Marek z Patria Finance. „K meziměsíčnímu nárůstu cen došlo u piva o 2,3 %, lihovin o 1,3 % a nealkoholických nápojů o 1,7 %. Výrazně se naopak snížily ceny zeleniny o 15,7 %, oděvů o 2,9 % a obuvi o 4,2 %,“ doplnil Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ.

Zatímco eurozóna bojuje mimo vlastního předlužení i s vysokou mírou inflace (Rakousko 3,7 %, Finsko 3,4 %, měřeno v HICP), kvůli které také rostou sazby Evropské centrální banky, česká ekonomika se zatím k zásadním změnám nechystá. Inflace se vrátila i pod plánovanou úroveň centrální banky, která je nastavena na 2 %,“ uzavřel téma Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Graf: Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Zdroj: Český statistický úřad


Absoloventi zvyšují nezaměstnanost


Počet nezaměstnaných dosáhl v červenci hodnoty 485.584 lidí, uvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Za tímto zvýšení stál podle Martina Prokopa z Next Finance především růst počtu čerstvých absolventů, kteří se po ukončení studia museli nahlásit na úřady práce. „Zaměstnavatelé raději vyčkávají s náborem nových pracovních sil a zaměřují se na zvýšení efektivity a větší využití výrobních kapacit," uvádí také Martin Prokop.

Míra nezaměstnanosti v červenci každoročně mírně vzroste, proto poslední číslo není nijak dramatické. Výsledek jasně ukazuje na vyčerpání sezónních prací, které spolu s rostoucím průmyslem stály za poklesem nezaměstnanosti v uplynulých měsících,“ komentoval situaci Petr Gapko, makroekonomický analytik GE Money Bank. Data o volných pracovních místech přitom naznačují, že šance najít práci postupně roste. „Volných míst i v červenci přibylo a je pravděpodobné, že tento trend ještě vydrží. Důvodem je předpokládaný růst ekonomiky, který ji dál přiblíží potenciálu, i fakt, že počet volných míst stále není nijak vysoký ve srovnání s minulými roky. Během podzimu by nezaměstnanost mohla zamířit k 7,5 procenta, i když úplný konec roku opět přinese sezónní zhoršení,“ sdělil Tomáš Vlk z Patria Finance.

Nicméně rychlý pokles nezaměstnanosti se pravděpodobně do konce letošního roku neuskuteční. Hlavním důvodem je stále slabá spotřeba domácností, která působí negativně na sektor služeb, což je z hlediska trhu práce největší zaměstnavatel pracovní síly. Pro letošní rok očekáváme, že se průměrná míra nezaměstnanosti udrží mezi 8,5 a 9 %,“ uzavřel Petr Gapko.

Graf: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Zdroj: MPSV

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU