Co týden dal?

19.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud se dluhová krize v eurozóně zhorší, má česká koruna všechny předpoklady k tomu, aby se stala druhým švýcarským frankem. Více v našem přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Největší evropská automobilka Volkswagen AG dodala v červenci na trh 665.600 vozů, což je o 16,3 procenta více než ve stejném měsíci loni. Za sedm měsíců roku prodej Volkswagenu stoupl o 14,4 procenta na 4,75 milionu vozů.
  • Největší americká banka Bank of America v tomto čtvrtletí propustí 3500 zaměstnanců. Banka pracuje na restrukturalizačním plánu, jehož součást je snížení počtu zaměstnanců o další tisíce.
  • Švýcarská centrální banka (SNB) posílí dosavadní opatření ke snížení kurzu franku, který podle ní zůstává silně nadhodnocený a pro ekonomiku představuje problém. S okamžitou platností tak banka zvyšuje objem vkladů na viděnou z dosavadních 120 miliard na 200 miliard franků.
  • Tablet Galaxy od jihokorejské společnosti Samsung může ve většině evropských zemí zpět na pulty prodejen. Rozhodl o tom soud v Německu, který zrušil předběžné opatření původně vydané na žádost americké společnosti Apple.
  • Německá ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí nečekaně prudké zpomalení z rychlých úrovní prvních tří měsíců roku. Mezičtvrtletní tempo růstu hrubého domácího produktu se propadlo na 0,1 procenta z revidovaných 1,3 procenta v prvním čtvrtletí.
  • Evropská centrální banka (ECB) minulý týden nakoupila vládní dluhopisy za 22 miliard eur (zhruba 535 miliard Kč) ve snaze zabránit šíření dluhové krize do Španělska a Itálie.
  • Americký internetový gigant Google koupí amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility Holdings za 12,5 miliardy dolarů (213 miliard Kč).  

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Pokud se dluhová krize v eurozóně zhorší, má česká koruna všechny předpoklady k tomu, aby se stala druhým švýcarským frankem. Tedy měnou, kterou investoři vyhledávají v dobách zvýšené nejistoty a uchylují se k ní jako do bezpečného přístavu. Tvrdí to alespoň společnost Record Plc.
  • Podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček v červnu mírně stoupl na 6,30 procenta z květnových 6,27 procenta. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou.
  • Nošovická automobilka Hyundai spustí výrobu na plný třísměnný provoz na přelomu září a října. Pro rozjetí třetí směny již přijala další stovky nových zaměstnanců. Závod tak začne postupně najíždět na plnou výrobu, která je 300.000 automobilů ročně.
  • Nejdražší města na světě jsou Oslo, Ženeva a Curych. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila švýcarská banka UBS. Praha skončila v žebříčku 73 měst na 51. pozici společně s Lublaní, Bratislavu banka zařadila na 54. příčku. Bez započtení nájmu by Praha byla 52., Bratislava by zůstala na stejné pozici.
  • Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím růst hrubého domácího produktu (HDP) činil 0,2 procenta.
  • Energetická společnost ČEZ hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 6,74 miliardy Kč, což je meziroční pokles o 39,8 procenta. Pokles je výraznější, než čekali analytici.
  • Jablonecká Česká mincovna láme rekordy, za jediný týden prodala investiční zlato za bezmála sto milionů Kč. Důvodem jsou rostoucí ceny zlata na světových trzích. Investiční zlato ve formě slitků a cihel nabízí mincovna zhruba čtyři měsíce, týdně realizovala obchody v řádech statisíců korun.
  • Počet účastníků penzijního připojištění v Česku v letošním prvním pololetí stoupl na 4,55 milionu, což byl proti konci roku 2010 nárůst o 24.000. Tempo růstu penzijního pojištění je tak mírnější než v předchozích letech. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Zuno

Od 19. 7. začala v Česku nabízet své služby nová banka. Pod názvem Zuno se skrývá online banka ze skupiny Raiffeisen Bank International. Banka nabízí zatím běžný účet ve dvou verzích a spoření formou termínovaného vkladu nebo spořicího účtu. Zkusíte Zuno?

                                                         

Anketa

Na burzách v USA, Evropě i Asii započala vlna masivních výprodejů. Pražská burza propadla na dvouleté minimum. Myslíte si, že přichází nová ekonomická krize?

  • Ano, šance je vysoká - 52 %
  • Ne, trhy se zase uklidní - 41 %
  • Nevím, je mi to jedno - 7 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU