Výnosy státních dluhopisů USA,Německa a Británie klesly na minima

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 19. srpna (ČTK) - Nová vlna úprku investorů od rizikových aktiv jako akcií a komodit zvýšila poptávku nejen po zlatu a bezpečných měnách, ale i po bezpečných státních dluhopisech. Ceny amerických, německých a britských obligací tak prudce rostou a ve čtvrtek výnosy klíčových obligací s desetiletou splatností klesly na rekordní minima. Masový přesun k bezpečným dluhopisům je známkou sílících obav investorů z propadu americké a evropské ekonomiky do nové recese.

"Existují závažné obavy, že dříve či později přijde recese. Zažíváme fenomenální období," řekl britskému listu Financial Times analytik Deutsche Bank Jim Reid.

Výnos desetiletých dluhopisů ministerstva financí USA sestoupil až na 1,97 procenta, což je podle statistik centrální banky USA a ministerstva nejméně v historii, uvedla agentura Reuters. Záznamy soukromých institucí však zachycují krátké poklesy pod dvě procenta v období druhé světové války a Velké hospodářské krize.

Desetiletý americký bond je jedním z klíčových pilířů globálního finančního systému a používá se k oceňování řady aktiv po celém světě. Na maximum zhruba 14 procent vystoupil výnos bondu počátkem 80. let, kdy centrální banka prudkým zvýšením úrokových sazeb bojovala proti dvouciferné inflaci.

Výnos desetiletých německých "Bundů" ve čtvrtek klesl na rekordní minimum 2,028 procenta a obchodníci čekají další pokles ke dvěma procentům. Výnos britského desetiletého "giltu" se snížil rovněž na rekordních 2,238 procenta.

Odliv investorů od akcií a komodit do defenzivních aktiv jako zlata, měn a dluhopisů znamená, že trhy přestávají věřit v pokračování ekonomického růstu, který prospívá firemním ziskům a akciím i poptávce po komoditách, a obávají se recese. Objevují se úvahy, zda západní ekonomiky neprojdou stejnou "ztracenou dekádou" jako Japonsko v 90. letech. To se po krachu "bublinové ekonomiky", kdy koncem 80. let prudce spadly ceny nemovitostí a akcií, nebylo po celé desetiletí schopno vymanit z útlumu, výnosy vládních dluhopisů byly mimořádně nízké a akcie stagnovaly.

Obavy z nového poklesu americké ekonomiky trhy srážejí už téměř měsíc a katalyzátorem čtvrtečních přesunů byly nepříznivé dílčí údaje z USA v čele s oslabením průmyslové aktivity v centrální oblasti východního pobřeží. V Evropě tento týden vyšly údaje o prudkém zpomalení největších ekonomik eurozóny v čele s Německem a na trzích rostou obavy z dopadu dluhové krize na zdraví evropských bank.

Investoři podle analytiků už pochopili, že západní ekonomiky vzhledem k dluhům, které nahromadily, žádné růstové období nečeká, protože budou nyní muset snižovat zadluženost. "Prostá pravda, s níž se nyní trhy vyrovnávají, je, že výrazné snižování dluhů oslabí růst, což ztíží snahu o snižování dluhů, a to dále podkope růst a tak dále," řekl britskému listu Didier Saint George z francouzské investiční firmy Carmignac Gestion.

Japonské desetileté dluhopisy nyní nominálně vynášejí necelé jedno procento, ale protože země je stále na hranici deflace, je to pro investory pořád kladný výnos. V USA je však už reálná návratnost investic do státních dluhopisů záporná, protože meziroční inflace zde minulý měsíc vzrostla na 3,6 procenta.

Podle analytiků to jen potvrzuje, jak velký je mezi investory zájem o kvalitní a bezpečná aktiva, která prakticky nic nevynášejí, a jak vysoká je averze k riziku, které přináší vždy vyšší výnosy. "Kvalitní aktiva se nyní nabízejí s negativními reálnými výnosy. Kdo si kupuje desetiletý americký dluhopis, má předurčenou nižší životní úroveň," řekl Jack Ablin z Harris Private Bank.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK