Zájem o dovolenou v Egyptě letos klesl o 14 %, o prázdninách se poptávka vrací do normálu

17.08.2011 | , Invia.cz
Tiskové zprávy


Zájem o zájezdy do Egypta klesl za prvních sedm měsíců letošního roku o 14 % oproti roku 2010. Tuzemští prodejci registrovali propad prodeje zájezdů především v prvním čtvrtletí, až o prázdninách se poptávka po dovolených vyrovnala létu 2010. Cestovní kanceláře na snížení zájmu zákazníků reagovaly zlevněním zájezdů až o 20 %. Podle odborníků se však ceny zájezdů v příštím roce vrátí na úroveň loňského roku.

Lednové protivládní protesty zapříčinily odliv zájemců o dovolenou v Egyptě. Prodej zájezdů byl omezen především v době trvání nepokojů. V prvním čtvrtletí letošního roku proto došlo k meziročnímu poklesu zájmu o zájezdy do této destinace o 32 %. V důsledku omezení počtu prodaných zájezdů do Egypta narostla poptávka po dovolených v Turecku, Řecku, Bulharsku a na Kanárských ostrovech.

Vliv negativních událostí, které proběhly na začátku letošního roku, už pomalu odeznívá. Počet prodaných zájezdů v červenci odpovídal loňskému roku a stejný trend pozorujeme i v srpnu,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je největším internetovým prodejcem zájezdů na českém trhu. „V tuto chvíli zájem odpovídá sezónnímu standardu. I když z mnoha egyptských letovisek máme zprávy, že počet turistů je zde stále nízký,“ doplnil Tůma s tím, že společnost Invia.cz za první pololetí 2011 prodala celkem 5780 zájezdů do Egypta, za stejné období loňského roku to bylo 6890.

V důsledku menšího zájmu o pobyty v egyptských destinacích došlo k výraznému snížení cen zájezdů, a to až o pětinu. Průměrná cena pobytů v egyptských letoviscích se aktuálně pohybuje na úrovni 14 tisíc korun. „Trh cestovního ruchu je velmi flexibilní a dokáže rychle reagovat na nečekané změny. Například nabídnout výhodné podmínky pro zájezdy do země, o kterou není v daném období zájem. Proto jsou srovnatelné zájezdy do Egypta o 10 až 20 % levnější než ve stejnou dobu vloni,“ sdělil Jan Koláčný, tiskový mluvčí EXIM Tours. Největší česká cestovní kancelář na konci června 2011 prodala o téměř 20 % zájezdů méně než ve stejném období roku 2010.

Situace v egyptských letoviscích je podle odborníků v současné době bezpečná a odpovídá stavu před letošními politickými nepokoji. Prodejci se shodují, že se turisté návštěvy Egypta nemusejí obávat. V důsledku stabilizace situace dochází k postupnému zdražování zájezdů. Dovolená v Egyptě by se proto v příštím roce měla vrátit na úroveň 16 tisíc korun.

Na základě zjištění naší asociace a ministerstva zahraničí nejsou vyhlášena žádná omezení pro cesty českých turistů do egyptských turistických letovisek. Cestu tedy můžeme doporučit,“ informoval Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Letos jsou ceny zájezdů do Egypta mimořádně příznivé. Jelikož se politická situace uklidnila, v příštím roce lze očekávat zvýšení cen zájezdů na běžnou úroveň,“ zdůraznil Okamura.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy