O hnědé uhlí je zájem, SD atakovaly svůj historický rekord

23.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chomutov 23. srpna (ČTK) - Severočeské doly v prvním pololetí vytěžily druhý největší objem hnědého uhlí ve své historii. Za prvních šest měsíců letoška to bylo 12,1 milionu tun, což je podle dostupných údajů nejvíc za celých pět let, kdy je vlastní ČEZ. Ředitel strategie firmy Vladimír Budinský ČTK potvrdil, že se jedná o druhý největší objem těžby od roku 1990, kdy Severočeské doly vznikly. Současně s objemem těžby rostl i provozní zisk, který činí 1,577 miliardy korun. Růstu prý pomohl především oživený ekonomický růst Česka.

Největší hnědouhelná firma v Česku patří od roku 2006 do Skupiny ČEZ, do jejíchž elektráren také dodává většinu své těžby. Z oněch pěti let těží Severočeské doly letos nejvíc. "Pokud si dobře vzpomínám, mělo by se jednat o druhý největší pololetní objem těžby za celou novodobou historii firmy, tedy od roku 1990," řekl ČTK Budinský.

Za růstem stojí jak vyšší dodávky do jednotlivých elektráren ČEZ, tak vyšší poptávka od externích subjektů, jimž prodává. "Hlavní příčinou příznivého vývoje bylo pokračující oživení poptávky po uhlí, způsobené pokračováním růstu ekonomiky Česka," uvedl Budinský.

I přes optimistické pololetní výsledky ale Budinský varuje před přílišným očekáváním. "Zatím to nepodáváme nijak jásavě, uvidíme, co s tím udělá druhé pololetí," řekl ČTK. Výroba elektřiny v Česku je totiž do značné míry závislá na výkonnosti německého průmyslu, z nějž přicházejí během léta spíš varovné signály. "Zatím se to odehrává spíš v mediální rovině a konkrétně to nepociťujeme, ale opatrnost je namístě," dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK