O kolik tankujeme dráž než loni?

26.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kolik jsme dávali za pohonné hmoty loni v porovnání s letošním koncem léta? Kde je nejlevněji a kde naopak nejdráž?

Ceny pohonných hmot začaly klesat ze svého letošního druhého vrcholu zhruba před měsícem. Ke konci července sahala podle statistik společnosti CCS průměrná cena Naturalu 95 přes 35 korun za litr, nafta se tankovala v průměru za 34,5 koruny za litr.

A ač jsou i tato samotná statistická čísla vysoká, v realitě jste v Praze nebo Brně tankovali benzin za cenu přes 37 koruny za litr; na D1 přes 38 koruny za litr.


Meziměsíční srovnání


Celý srpen se nesl v mírném zlevňování cen PH. K 24. srpnu se průměrné ceny Naturalu 95 ocitly na 34,35 Kč/l, ceny nafty pak o 63 haléřů níže na 33,72 Kč/l.

Přesto, že v meziměsíčním porovnání jsme k 24. 8. tankovali zhruba o 2,5 % levněji než k 24. 7., v meziročním srovnání vychází opačné výsledky.


Meziroční srovnání


Před rokem jsme tankovali Natural 95 o 9,1 % levněji. Za 100 litrů jsme dali o 287 korun méně, a jenom pro připomenutí – už tehdy jsme nadávali, jak jsou PH nehorázně drahé. Naftu jsme před rokem tankovali dokonce o 10,5 % levněji. Za 100 litrů jsme dali o 321 korun méně.

Tip redakce



Tip redakce: Statistiky společnosti CCS, která soustavně monitoruje ceny pohonných hmot, naleznete i na Finance.cz v sekci Kurzy.


Benzin vs. nafta 


Pokud by nás zajímal rozdíl v ceně benzinu  a nafty teď a před rokem, ke konci letošního srpna je nafta o 36 haléřů levnější než benzin, loni byla levnější o 97 haléřů. Čistě z tohoto pohledu se tedy diesely vyplatí o něco méně než loni.


Nejdražší a nejlevnější kraj


Podle společnosti CCS jsou nejdražší PH aktuálně v Jihomoravském kraji. Nejlevnější byl benzin i nafta v Ústeckém kraji.


Za cenou pohonných hmot


Cena pohonných hmot je ovlivněna více faktory, nejpodstatnější je však vývoj ceny ropy. Ta zažila na začátku srpna prudký pokles o téměř 20 dolarů za barel. I přes, že cena ropy od tohoto období opět stoupá, zdaleka ještě nedosáhla hodnot z konce července. Aktuálně se ceny ropy Brent pohybují kolem 110 amerických dolarů za barel.

Důležitou zprávou pro další vývoj může být to, že Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 2,21 milionu barelů. Analytici přitom očekávali nárůst o 800.000 barelů. K růstu cen přispěla rovněž nejistota ohledně vyhlídek na obnovení vývozu ropy z Libye.

Graf: Roční vývoj cen PH (zeleně Natural 95, černě nafta)

Roční vývoj cen PH (zeleně Natural 95, černě nafta)

Zdroj: CCS

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU