Co týden dal?

26.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Událostí týdne bylo bezesporu schválení daňové reformy českou vládou. Výše mzdy po reformě, kterou Finance.cz umožnily počítat již hned po zveřejnění návrhu, se zase o krok blíže posunula k reálnosti.

Posledních 7 dní ve světě

  • Peněžní zásoba i objemu úvěrů pro soukromý sektor během července v zemích eurozóny rostly pomaleji, než se čekalo. Ukazuje to pravidelná měsíční statistika Evropské centrální banky. Mezi analytiky se tak ozývají názory, že ECB mohla se zvyšováním úrokových sazeb možná ještě počkat.

  • Společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta investuje pět miliard USD (84 miliard Kč) do Bank of America. Investicí chce banku, jejíž akcie tento měsíc prudce klesají, podpořit, podobně jako firmu Goldman Sachs v době finanční krize. Bank of America je podle majetku největší americkou bankou.

  • Soud v Německu potvrdil platnost soudního příkazu, o který požádala americká společnost Apple a jehož cílem je znemožnit na německém trhu prodej nového tabletu Galaxy Tab od jihokorejské společnosti Samsung. Americký podnik svůj požadavek zdůvodnil tím, že produkt konkurence je až příliš podobný jeho vlastnímu tabletu iPad.

  • Cena zlata se propadla k hranici 1700 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Klesla tak již o více než 200 dolarů z úterního rekordního maxima nad 1900 USD. Investoři totiž přesunují svou pozornost k rizikovějším aktivům. 

  • Počet problémových bank ve Spojených státech se ve druhém čtvrtletí snížil a zaznamenal první mezičtvrtletní pokles za pět let. Zisk bank se opět zvýšil, avšak růst výrazně zpomaluje. Důvodem je slabý ekonomický růst. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Federální úřad pro pojištění vkladů. Analytici upozorňují, že výhled dalšího růstu zisku bank se zhoršuje, protože banky mají problémy se zvyšováním příjmů.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Průměrná cena plynu pro tuzemské domácnosti ve čtvrtém čtvrtletí by podle odborníků neměla růst. Firmy výrazně zdražovaly na konci prvního pololetí a nyní ekonomové čekají uklidnění cen. Plynárenské společnosti mají přesné ceny pro čtvrté čtvrtletí 2011 zveřejnit na přelomu srpna a září.

  • Počet vydaných platebních karet v Česku ke konci června vzrostl meziročně o 11 procent na 9,85 milionu kusů. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty. Klienti bank vlastnili v pololetí necelých 7,4 milionu debetních karet, přes dva miliony kreditních karet a téměř 290.000 charge karet. Údaje jsou ovšem ovlivněny faktem, že ve statistikách za rok 2011 jsou zahrnuty karty, především kreditní, které se ve statistikách roku 2010 ještě neobjevily.

  • Vláda na svém zasedání i přes nepřítomnost ministrů za TOP 09, kteří byli zastoupeni náměstky, schválila daňovou reformu. Návrh byl schválen se změnami ve srovnání s původním návrhem. Podle České televize z návrhu vypadlo pouze rušení investičních pobídek. Věci veřejné naopak neprosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek. Ministři ODS se podle informací ČTK hlasování o tomto bodě zdrželi. MF navrhovalo v rámci změny několika zákonů vytvořit Jedno inkasní místo, zrušit superhrubou mzdu nebo zrušit řadu daňových výjimek. Změny by měly být platné od roku 2013. Proti některým změnám jsou odbory, zaměstnavatelé i opozice.

  • Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod klesla ke konci června na 160,3 miliardy korun. Na konci roku 2010 to bylo 161,4 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo financí předkládá pro informaci na jednání vlády. Od roku 1991 do konce roku 2010 ministerstvo uzavřelo 283 ekologických smluv s garancemi za necelých 175,5 miliardy korun.

  • Finanční úřady do poloviny srpna vybraly na dani z přidané hodnoty (DPH) 173,6 miliardy korun, zatímco loni za stejné období to bylo 156,3 miliardy korun. Naopak méně finanční úřady získaly zatím na dani z příjmu právnických osob, a to 67,1 miliardy korun proti loňským téměř 71 miliardám. Vyplývá to z aktuálních dat České daňové správy. DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů.

  • Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce července úvěry za více než 25,5 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 28 procent. Meziročně dále klesá rovněž zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských stavebních spořitelen. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Zuno

Od 19. 7. začala v Česku nabízet své služby nová banka. Pod názvem Zuno se skrývá online banka ze skupiny Raiffeisen Bank International. Banka nabízí zatím běžný účet ve dvou verzích a spoření formou termínovaného vkladu nebo spořicího účtu. Zkusíte Zuno?

                                              


Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Jablonecká Česká mincovna láme rekordy, za jediný týden prodala investiční zlato za bezmála sto milionů Kč. Důvodem jsou rostoucí ceny zlata na světových trzích. Uvažujte v současnosti i vy o zlatu jako o zajímavé investiční příležitosti?

  • Ano, jeho cena stabilně roste - 32 %
  • Ne, o takovou investici se vůbec nezajímám - 68 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU