Londýnská burza jedná o koupi clearingové banky LCH Clearnet

02.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. září (ČTK) - Londýnská burzovní společnost London Stock Exchange (LSE) jedná o koupi největší evropské samostatné clearingové banky LCH Clearnet. Burza dnes sdělila, že jednání jsou zatím v rané fázi. Podle zpráv médií nabízí LSE za LCH jednu miliardu eur (24,4 miliardy Kč).

Získání předního evropského nezávislého zúčtovacího místa je považováno za klíč pro osud generálního ředitele LSE Xaviera Roleta, kterému se letos nezdařil plán převzít kontrolu nad kanadským burzovním operátorem TMX. Převzetí LCH a její klíčové divize swapových transakcí SwapClear by londýnské burze pomohlo využít ke svému prospěchu zpřísnění evropské regulace mimoburzovních trhů "přes přepážku" (OTC).

Plán reformy finančního sektoru v Evropské unii předpokládá, že přes clearingová centra budou procházet transakce s mnohem větším počtem typů finančních produktů, zejména derivátů, které se dosud odehrávaly na zcela soukromé bázi. "Vlastnění SwapClear, korunního šperku LCH, by pomohlo dramaticky zlepšit pozici LSE s ohledem na reformy přepážkového trhu derivátů," řekl agentuře Reuters analytik Barclays Capital Daniel Garrod.

LSE se od většiny hlavních konkurentů liší tím, že pro svůj hlavní trh nevlastní žádné clearingové centrum. To je nevýhodou v době, kdy tržby z obchodování všeobecně klesají, zatímco příjmy z clearingu mají jiní operátoři stabilní.

Když Rolet do vedení LSE v roce 2009 nastupoval, naznačoval, že bude usilovat o akvizice, aby společnosti rozšířil zdroje příjmů. To, že se Roletovi nepodařilo přesvědčit akcionáře kanadské TMX, aby přijali nabídku LSE za 3,2 miliardy dolarů (55 miliard Kč), přijali zákazníci a vlastníci burzy tolerantně, nyní se však tlak na Roleta zvýší.

Poté, co na konci května oznámila, že dostala několik nabídek na koupi, LSE prohlásila, že s LCH nejedná. O LCH vyjádřila zájem firma Markit, která se specializuje na mimoburzovní trh derivátů a vlastní ji burzovní společnost Nasdaq OMX.

Tržby LCH loni vystoupaly na 553,6 milionu eur, uvedla firma ve výroční zprávě. LCH je nezisková společnost, kterou vlastní banky, makléřské firmy a největší podíl v ní má transatlantický burzovní operátor NYSE Euronext s devíti procenty a londýnská burza kovů LME s osmi procenty. V minulosti se o LCH ucházela americká clearingová banka Depository Tust & Clearing Corporation spolu s bankovním konsorciem, v roce 2009 však od návrhu odstoupila kvůli obtížnosti uzavřít dohodu s příliš mnoha vlastníky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK