UNCTAD: Vládní úspory vedou svět do katastrofy

06.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 6. září (ČTK) - Politika úspor a snižování rozpočtových deficitů v Evropě a Spojených státech motivovaná snahou vyhovět finančním trhům vede svět ke katastrofě, varovala dnes Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Její dnešní výroční zpráva doporučuje vládám podpořit zpomalující ekonomiku opětným růstem výdajů a zvyšováním mezd. To je přesný opak toho, o co se nyní vlády většiny vyspělých zemí pod tlakem těžkých dluhů snaží.

Dluhovou krizí v eurozóně, kde není možné devalvovat měny zadlužených zemí, je podle UNCTAD nutné řešit finančními transfery a zejména zvyšováním mezd ve zdravých zemích v čele s Německem. Organizace rovněž volá po přísné regulaci finančních trhů, které prý zavinily nynější krizi, doporučuje zavést systém řízených kurzů měn a skoncovat s myšlením orientovaným na trhy.

"Náš vzkaz je velmi pragmatický: musíme rychle zvrátit současný kurz," uvedl ke zprávě generální tajemník organizace Supchačaj Pchaničpchak. Současnou politiku v USA a Evropě, která se snaží prudce zvýšené deficity a dluhy začít snižovat, označil za špatné a nepatřičné.

Hlavní autor zprávy UNCTDA Heiner Flassbeck prohlásil, že současná globální hospodářská situace je mimořádně nebezpečná a bez další vládní stimulace bude nejlepším scénářem pro toto desetiletí stagnace. "Jelikož jsou všude úrokové sazby na nule a vlády se drží politiky nejen držet deficity na dosavadní úrovni, ale ještě je snižovat a krátit veřejné výdaje, skončí to permanentní recesí," řekl Flassbeck na tiskové konferenci.

UNCTAD vznikla v 60. letech na podporu rozvoje chudých zemí prostřednictvím jejich zvýhodněného obchodu s vyspělým světem. Její ekonomické rozbory však jsou politiky už vesměs opomíjeny, protože jsou podobně jako dnešní zpráva považovány za příliš levicově zastaralé a vzdálené střednímu proudu.

Chabé oživení z poslední krize není podle UNCTAD charakterizováno jen absencí tvorby pracovních míst, ale i stagnací mezd. Vzhledem k předčasnému rušení stimulační politiky vlád je nyní podle Flassbecka pravděpodobná deflační spirála doprovázená propadem ekonomického růstu a zaměstnanosti po celém světě. "Pokud to opravdu rychle nepochopíme, bude to realistický scénář pro celý rozvinutý svět, protože žádné jiné nástroje (kromě vládních výdajů) už nemáme," řekl.

Současné dluhové problémy v eurozóně považuje UNCTAD za výsledek rozdílného vývoje mezd ve členských zemích. Jelikož země, které rychlým růstem mezd ztratily konkurenceschopnost, nemohou devalvovat své měny, bude "klíčovou součástí řešení problému jejich klesající konkurenceschopnost, vedle transferu příjmů, otevřená politika zvyšování mezd v zemích s přebytky, zejména v Německu".

Současná politika EU určovaná do značné míry Německem jde přitom opačným směrem. Prostřednictvím tlaku na snižování deficitů v zemích zasažených dluhovou krizí omezuje příjmy tam, kde předtím nadměrně rostly.

Zpráva dává vinu za nynější situaci deregulaci finančních trhů, která zvýšila destabilizující moc spekulantů s jejich "stádní mentalitou" a umožnila přílišnou koncentraci bankovních aktivit. UNCTAD v této souvislosti také ostře kritizuje vlády za to, jak podléhají trhům, aby dostaly lepší rating.

Flassbeck si posteskl, že svět ignoruje iracionální chování trhů a jak ani setkání na úrovni dvacítky nejvýznamnějších zemí světa k ničemu nevedou. "Kdyby jednání G20 nebyla důvěrná, řekl bych vám, že se to ignoruje i tam," řekl.

Listopadový summit G20 podle Flassbecka skončí "mimořádně slabými závěry". G20 podle něj letos nedokázala téměř nic v žádné ze tří oblastí, které chtěla řešit - v koordinaci hospodářské politiky, omezení spekulací na komoditních trzích a v ustavování nového mezinárodního měnového řádu.

UNCTAD ve zprávě navrhuje zavést systém řízeně plovoucích kurzů měn, který by odstranil spekulace. Založen by byl podle představ ekonomů OSN na rozdílech mezi mírami inflace nebo úrokovými sazbami a na rozdíl od někdejšího brettonwoodského systému pevných kurzů ve vztahu k dolaru by umožňoval plynulé úpravy kurzů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK