Co týden dal?

09.09.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sněmovna v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákoníku práce. Odstupné se podle schválené předlohy bude řídit počtem odpracovaných let a omezuje se zaměstnávání na dobu určitou. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Soud v západoněmeckém Düsseldorfu znovu potvrdil zákaz prodeje nejnovějšího počítačového tabletu od Samsungu v Německu. Uznal námitku amerického konkurenta Apple, že jihokorejská firma okopírovala jeho populární tablet iPad.
  • Automobilová skupina Volkswagen odloží úplnou fúzi s výrobcem sportovních vozů Porsche, která se měla uskutečnit v letošním roce. Důvodem jsou nevyřešené právní otázky a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.
  • Nejvyspělejším zemím světa, sdruženým ve skupině G7, hrozí citelné zpomalení tempa růstu. Ve své aktualizované prognóze to dnes uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Největší riziko OECD vidí v Německu, jemuž na konec roku předpovídá hospodářský pokles.
  • Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných a sezonně nepřepočtených údajů meziročně klesla o 7,3 procenta. Tamní statistický úřad zároveň zpřesnil data za předchozí čtvrtletí, kdy byl propad ekonomiky výraznější, než se dosud uvádělo. Za druhé čtvrtletí úřad v bleskovém odhadu uváděl, že pokles hrubého domácího produktu činil 6,9 procenta.
  • Kyperská vláda začala s tamní centrální bankou zvažovat, zda se nemá Kypr obrátit na Evropskou centrální banku (ECB) a požádat ji o finanční pomoc. Ta by spočívala v odkupu kyperských státních dluhopisů, což je forma pomoci, kterou už ECB uplatňuje u některých vysoce zadlužených zemí eurozóny, například Řecka nebo Itálie.
  • Země Evropské měnové unie, které porušují rozpočtová pravidla, by měly dostat možnost odejít z eurozóny. Navrhla to ve svém plánu nizozemská vláda. Nizozemsko bude také prosazovat zpřísnění sankcí za porušování pravidel pro rozpočtové deficity a státní dluhy.
  • Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 3,3 procenta z 3,5 procenta v prvním čtvrtletí. Uvedl to slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj odhad z předchozího měsíce. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Sněmovna v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákoníku práce. Odstupné se podle schválené předlohy bude řídit počtem odpracovaných let a omezuje se zaměstnávání na dobu určitou. Opozice se změnami nesouhlasí, podle ČSSD i KSČM novela oslabuje postavení zaměstnanců i odborů a naopak posiluje postavení zaměstnavatelů. Předloha teď míří do Senátu, kde má ČSSD většinu.
  • Meziroční míra inflace v České republice zůstala v srpnu na červencových 1,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta, což bylo dáno hlavně zlevněním potravin a nealkoholických nápojů. Ceny ovoce a zeleniny klesly již třetí měsíc.
  • Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,2 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,1 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,2 procenta.
  • Žebříček konkurenceschopnosti zemí sestavovaný Světovým ekonomickým fórem (WEF) nadále vede Švýcarsko. Na druhou pozici se dostal Singapur, který za sebe odsunul Švédsko. Česká republika si oproti loňsku pohoršila o dvě místa na 38. příčku, Slovensko se propadlo na 69. místo z 60. pozice v minulém roce.
  • Schodek státního rozpočtu by se měl v roce 2013 meziročně prohloubit o pět miliard na 110 miliard Kč, v roce 2014 by měl klesnout na 75 miliard korun. Vyplývá to ze střednědobého výhledu státního rozpočtu ČR na léta 2013 a 2014.
  • Česká mincovna začala v Jablonci nad Nisou razit obří investiční medaile ze stříbra o hmotnosti jednoho kilogramu a půl kilogramu. Je to největší ražba v historii mincovny, medaile mají v průměru 90 milimetrů. Kilogramová medaile se bude prodávat za 50.000 korun, půlkilogramová za 28.000 až 30.000 korun.
  • Míra nezaměstnanosti v srpnu stagnovala na červencových 8,2 procenta. Úřad práce evidoval 481.535 nezaměstnaných, což je o 4049 méně než v předchozím měsíci. Pokračoval růst počtu volných pracovních míst; na konci srpna jich bylo 40.758, což je o 1860 více.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 



Anketa

S korupcí se v České republice setkalo 12,7 procenta podnikatelů. Nejvíce tento problém trápí firmy v Ústeckém kraji, nejméně v Jihomoravském kraji. Co si myslíte o korupci v Česku?

  • Korupce se nikdy nezbavíme - 30 %
  • Vláda korupci v současnosti úspěšně čelí - 4 %
  • Korupce se nebývale rozmáhá, vláda je bezmocná - 66 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU