Úrokové sazby míří pod 4 procenta

14.09.2011 | , Golem Finance
Tiskové zprávy


Pokles úrokových sazeb zdaleka nekončí. Hypoteční banky s příchodem nového školního roku roztočily další kolo snižování úrokových sazeb a na rozdíl od předchozích období stranou nezůstali ani největší hráči na trhu v čele s Hypoteční bankou, Komerční bankou, Českou spořitelnou a Raiffeisenbank.

Hypoteční banky dál soupeří o každého klienta a v září intenzita střetů ještě zesílila. Mezi nejčastěji užívané prostředky i nadále patří nízké úrokové sazby a hypotéky bez poplatků. Na rozdíl od předchozích období, kdy pokles sazeb iniciovaly spíše menší banky, v současnosti hlavní roli převzaly banky z velké pětky v čele se skupinou Hypoteční banky, Komerční bankou, Českou spořitelnou a Raiffeisenbank. Jak Komerční banka, tak Česká spořitelna na začátku roku okusily, jaké to je, být lídrem trhu v objemu nově poskytnutých hypoték a Hypoteční banka od té doby musí intenzivně bojovat o udržení své pozice tržní jedničky, což se samozřejmě promítá v pohybu cenové hladiny napříč celým trhem. Navíc stranou na nezůstala ani Raiffeisenbank, která nejprve v srpnu výrazně zlevnila standardní hypotéky a nyní rozhodla také o snížení sazeb u amerických hypoték a hypoték bez dokládání příjmů.  

Podle statistik serveru hypoindex.cz, který sleduje průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték, sazby v červnu a červenci stagnovaly na úrovni 4,13 %. Nicméně vzhledem k vývoji, který trh prodělal v průběhu léta, očekáváme, že se aktuální hodnota indexu výrazně přiblíží 4% hranici a v následujících měsících předpokládáme její prolomení. Podle našeho odhadu by k tomuto historickému okamžiku mohlo dojít v listopadu, kdy budou zveřejněny statistiky za měsíc říjen.

Jednoznačným vítězem střetu velkých bank se v tuto chvíli stává klient zvažující či již splácející hypoteční úvěr. Novým klientům se díky poklesu sazeb otvírají cesty k dříve nedostupnému bydlení a splácejícím klientům, kterým vypršela platnost úrokové sazby současný vývoj umožňuje snížení splátky o stovky, spíše však tisíce korun.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy