Hypotéky již také u eBanky

05.09.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypoteční úvěry může nabízet banka, která získá od ČNB licenci k vydávání hypotečních zástavních listů. Donedávna tuto možnost mělo pouze devět bank na trhu. Nyní k nim přibyla banka desátá, kterou je eBanka …

V letošním roce již druhá banka začala nabízet hypoteční úvěry. Začátkem roku se svou nabídkou hypotečních úvěrů přišla Wüstenrot hypoteční banka a nyní svou hypotéku představila také eBanka, která obdržela licenci od České národní banky k vydávání  hypotečních zástavních listů.

Parametry nové hypotéky od eBanky příliš nevybočují od hypotečních úvěrů ostatních bank.  Hypoteční úvěr může klient splácet od 5 do 25 let a úrokovou sazbu si může v současné době fixovat na 1, 3 nebo 5 let.  V současné době může klient získat hypoteční úvěr s úrokem od 3,4% p.a. při fixaci platnosti úrokové sazby na 1 rok, od 4,3% p.a. pro fixaci platnosti úrokové sazby 3 roky a od 5,1% p.a. pro fixaci 5 let.

Hypoteční úvěr eBanky - úrokové sazby

Úroková sazba s dobou platnosti

 - 1 rok

od 3,4% p.a.

 - 3 roky

od 4,3% p.a.

 - 5 let

od 5,1% p.a.

Také minimální výše úvěru, o kterou může klient žádat, se příliš neliší od ostatních bank. Hypotéku od eBanky lze žádat ve výši  od 300 000 Kč. Ostatní banky nabízejí hypotéční úvěry s minimální výší od 200 000 do 400 000 Kč.

Hypoteční úvěr může být klientovi poskytnut až do stoprocentní hodnoty nemovitostí. Banka se tak řadí k několika bankám na trhu, které tuto možnost klientům nabízejí (Českomoravská hypoteční banka v produktu Hypotéka 100, Česká spořitelna v Hypotéce Bonus, HVB Bank CR v Majordomu a Komeční banka v Hypotéce Plus).

Další zajímavostí je  možnost předčasného splacení hypotečního úvěru. Klienti budou moci předčasně splatit až 50 procent hypotéčního úvěru bez sankce nejen v době změny úrokové sazby, ale také vždy po dvanácti zaplacených splátkách. To pro klienty znamená, že i když si zvolí delší fixaci  úrokové sazby (např. 5 let) mají možnost již po roce (po dvanácti zaplacených splátkách) předčasně splatit až polovinu hypotéky. Možnost předčasně bez sankce splatit část hypotečního úvěru nabízí např. také GE Capital Bank a to v tom případě, pokud si klient již při uzavírání úvěrové smlouvy tuto možnost za poplatek 100 Kč zvolí.
Na druhé straně banka dává klientům i možnost v případě mimořádných událostí požádat o odložení splácení hypotečního úvěru.

Rychlé vyřízení
Pro klienty je také důležitá doba, za jakou je banka schopna hypotéku vyřídit. Banka  garantuje schválení úvěru a vyhotovením smluvních dokumentů do 7 dnů po shromáždění  všech potřebných dokladů. Důležité je skutečně ono "po shromáždění všech potřebných dokladů"! Dokud banka nemá od klienta všechny doklady, nemůže případ podstoupit do schvalovacího procesu. A připravit a nachystat všechny dokumenty určitě není otázkou několika málo dnů! Záleží tedy především na klientovi, jak dlouho bude vyřizování hypotéky trvat.

Poplatky
Výše poplatku za schválení úvěru a přípravu úvěrové dokumentace závisí u hypotéky eBanky na  výši úvěru, kterou od banky žádáte.  U hypotečního úvěru do objemu 1 mil Kč je poplatek stanoven na 0,85% z výše úvěru, minimálně 5 000 Kč. Při výši úvěru nad 1 mil K do 5 mil Kč potom na poplatku zaplatíte 0,65% z výše úvěru, maximálně 19 000 Kč. Pokud klient žádá vyšší úvěr banka poplatek určuje individuálně.
Mezi další poplatek, který nejvíce zatěžuje klienta patří vedení a správa účtu. U tohoto produktu zaplatí klient 150 Kč měsíčně a to bez ohledu, zda žádá nebo nežádá státní podporu. Stejně jako u ostatních bank i ti, kteří využijí hypotéku od eBanky mohou v případě splnění podmínek žádat o státní podporu hypotečního úvěrování. V současné době mohou získat podporu mladí do 36 let na nákup starší nemovitosti.

Více informací nejen o hypotéce eBanky hledejte v sekci Bydlení v Podmínkách hypoték a nebo v Abecedách.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ