Odbory vyjednaly první kolektivní smlouvu od krachu GM

18.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 18. září (ČTK) - Americká odborová organizace United Auto Workers (UAW) vyjednala se zástupci automobilky General Motors novou kolektivní smlouvu. Platit bude čtyři roky a je teprve první od krachu automobilky v roce 2009. Smlouva upravuje pracovní podmínky pro zhruba 48.500 lidí, kteří v General Motors pracují, a mimo jiné stanovuje, jak se bude firma se zaměstnanci dělit o zisky.

Smlouva předpokládá, že automobilka vytvoří ve Spojených státech další pracovní místa, konečné znění smlouvy ale ještě musejí schválit zástupci pracovníků. Na úterý je proto do Detroitu plánovaná další schůzka, kde už by měly být vyjasněny všechny zbývající podrobnosti. Obě strany pracovaly na textu dohody zhruba sedm týdnů.

Zdroje blízké jednání agentuře Reuters řekly, že díky nové dohodě automobilka znovu zaměstná zhruba 570 lidí, kteří jsou teď dočasně propuštěni. Do provozu bude znovu uveden výrobní závod ve státě Tennessee a každému současnému zaměstnanci bude vyplacena jednorázová prémie kolem 5000 dolarů (téměř 89.000 Kč).

Prezident UAW Bob King řekl, že odboráři nadále odmítají návrh vedení automobilky, aby zaměstnanci nesli větší část nákladů na zaměstnaneckou zdravotní péči. Členové odborů teď platí pět až sedm procent nákladů, což je mnohem méně, než kolik platí většina Američanů, a dokonce i kolik platí jejich kolegové na lépe placených pozicích. Ti zpravidla zaplatí 30 a více procent z celkových nákladů na zdravotní péči.

Organizace UAW chtěla nejprve dokončit jednání s General Motors, teprve pak začne jednat s vedením automobilky Chrysler a nakonec i s managementem automobilky Ford Motor. Odboráři jednají o pracovních podmínkách v době, kdy není jisté, jak velká poptávka po osobních automobilech bude po zbytek letošního roku a v jakém stavu bude odvětví v roce 2012. Objevují se také obavy, že americká ekonomika se může znovu ocitnout v recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK