Co týden dal?

30.09.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká republika se stává uchazečem o titul "Švýcarsko východní Evropy". Myslí si to americká stanice CNBC. Více si přečtete v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Výroba motorových vozidel v Evropské unii v loňském roce stoupla o 11,1 procenta na 16,9 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes na svých internetových stránkách zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice se výroba podle těchto údajů zvýšila o 9,5 procenta na 1,076 milionu vozů a na Slovensku o více než pětinu na 557.000 vozů.
  • Míra nezaměstnanosti v Řecku se v příštím roce vyšplhá na 26 procent. Předpovídá to podle agentury DPA studie institutu pro výzkum práce, který je součástí Všeobecné konfederace řeckých pracujících (GSEE). V letošním druhém čtvrtletí nezaměstnanost stoupla na 16,3 procenta z 15,9 procenta v předchozích třech měsících.
  • Cena zlata by mohla během současné korekce klesnout až na 1100 dolarů za troyskou unci, což by byl proti maximu nad 1900 dolary, kde byl kov teprve na konci srpna, propad asi o 40 procent. Nevylučuje to kontroverzní investor Marc Faber, který se opírá o podobný cenový vývoj v 70. letech minulého století.
  • Podnikatelská nálada v Německu se v září dále zhoršila. Pozorně sledovaný index sestavovaný mnichovským institutem Ifo klesl již třetí měsíc za sebou, což ukazuje, že největší evropská ekonomika dále zpomaluje.
  • Německá kancléřka Angela Merkelová požaduje, aby měla Evropská unie silnou pravomoc zasahovat do rozpočtů těch členských zemí, které porušují fiskální pravidla.
  • Evropská komise podle Financial Times chystá "útok" proti velké auditorské čtyřce. Pro tyto firmy chce prosadit přísnější pravidla. Ta by je donutila vzdát se konzultačních služeb a sdílet auditorské práce s menšími rivaly.
  • Ekonomická nálada v eurozóně v září výrazně klesla a dostala se na nejslabší úroveň od konce roku 2009. Zhoršila se i ekonomická nálada v celé Evropské unii. Vyplývá to z dnešních údajů Evropské komise. Pokles nálady je z velké části důsledkem dluhové krize v eurozóně. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Deficit veřejných financí byl loni podle revidovaných údajů Českého statistického úřadu vyšší, než dosud úřad uváděl. Po revizi činil 4,84 procenta hrubého domácího produktu, dosud to bylo 4,71 procenta. Vládní dluh na základě revizí vzrostl v loňském roce jen na 37,55 procenta HDP, dosud to bylo 38,5 procenta.
  • Tuzemská ekonomika v loňském roce stoupla podle revidovaných národních účtů Českého statistického úřadu o 2,7 procenta. Podle údajů před revizí ekonomika loni stoupla o 2,3 procenta. V roce 2009 ekonomika klesla podle přepočítaných údajů o 4,7 procenta, dosud úřad uváděl pokles o 4,1 procenta. )
  • Zahraniční dluh Česka v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 32,2 miliardy korun na 1,782 bilionu Kč a představoval 48,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 65,7 miliardy Kč.
  • Počet českých společností, které sídlí na místech považovaných za daňové ráje, se za letošní první pololetí zvýšil o 147 na 11.571, tedy o 1,3 procenta. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury.
  • Česká pošta od října zdraží doručování balíků až o pětinu. Cena poslaní obyčejného balíku se v jednotlivých hmotnostních kategoriích zvýší o devět Kč, u doporučeného balíku bude navýšení činit deset korun. Podnik naposledy měnil ceny balíkových zásilek v lednu 2009.
  • Tržby tuzemských telekomunikačních firem v loňském roce klesly o pět procent na 126,5 miliardy korun. Největší pokles byl u tržeb za služby v mobilních sítích, které klesly o osm procent na 74,4 miliardy Kč.
  • Česká republika se podle americké televizní stanice CNBC stává uchazečem o titul "Švýcarsko východní Evropy". Alespoň pro investory, kteří hledají nové bezpečné přístavy poté, co právě Švýcarsko kvůli jejich zájmu stanovilo strop pro posilování franku. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Přijetí eura - ano či ne?

Prezident Václav Klaus chce pro Česko trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Co si myslíte vy o jeho přijetí? Má vůbec euro s ohledem na současnou situaci nějakou budoucnost?

                                        


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Příchod nových bank (Zuno, Equa banka a Air Bank) řádně zamíchal s nabídkou běžných účtů. "Naučili" jsme naši aplikaci Nejlepší bankovní účet kouskům nových bank a na výsledek se můžete podívat sami.
  • Nevíte, kam vložit volné finanční prostředky? Řešením pro vás mohou být spořicí účty nebo garantované vklady, jejichž kompletní přehled vám nabízíme aktualizovaný k poslednímu zářijovému dni.
  • Jaké zhodnocení financí lze získat na termínovaných vkladech zjistíte snadno z naší kalkulačky termínovaných vkladů. Úroky termínovaných vkladů jsou platné k 30. 9. 2011.
       

Anketa


Evropská unie by podle Nizozemské vlády měla v reakci na dluhovou krizi vytvořit post tzv. "rozpočtového cara". Ten by měl mít pravomoc rozhodnout, zda by měla být nějaká země vyloučena z eurozóny. Souhlasíte s tímto názorem?

  • Ano, pokud země nedodržuje pravidla měla by být vyloučena - 85 %
  • Ne, eurozóna by měla držet pohromadě - 15 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU