Co týden dal?

07.10.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden se nesl v nečekaném zájmu o státní dluhopisy, závěr pak ve spíše očekávaném zamítnutí návrhu na 14% sazbu DPH.

Posledních 7 dní ve světě

  • Snadnějšímu uvalování sankcí na státy Evropské unie porušující rozpočtová pravidla už nic nestojí v cestě. Ministři financí členských zemí EU definitivně schválili balík šesti opatření pro boj s krizí a předcházení jejímu opakování v budoucnu, který s takovýmto zpřísněním počítá.
  • Společnost Apple představila nový iPhone. Jde o vylepšenou současnou čtvrtou generaci populárního telefonu s pokročilým hlasovým ovládáním. Novinka nese označení iPhone 4S. Kromě ní firma z kalifornského Cupertina představila i novou verzi operačního systému pro mobilní zařízení iOS a nové verze přenosných hudebních přehrávačů iPod Nano a iPod Touch.
  • Bankovní rada Evropské centrální banky podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu beze změny na 1,5 procenta.
  • Světové ceny potravin v září zrychlily pokles a proti srpnu se snížily o dvě procenta. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) předpověděla, že ceny budou v příštích měsících díky zvýšené produkci a slabší poptávce dál klesat.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila úvěrové hodnocení 12 britských finančních institucí kvůli pochybnostem ohledně rozsahu státní podpory. Snížila rovněž rating devíti portugalských bank v reakci na zvýšené riziko související s vlastnictvím portugalských státních dluhopisů.
  • Spoluzakladatel a dlouholetý ředitel americké společnosti Apple Steve Jobs, který trpěl ojedinělým druhem rakoviny slinivky, zemřel ve středu věku 56 let. Byl považován za jednoho z největších vizionářů světa vyspělých technologií a za jednoho z nejvlivnějších podnikatelů vůbec. Pod jeho vedením Apple přeměnil odvětví informačních technologií a propojil zábavu s komunikací.
  • Evropská unie zkoumá podrobnosti bilaterálních dohod o zdanění vkladů, které nedávno uzavřelo Švýcarsko s Velkou Británií a Německem. Brusel se zajímá o to, zda jsou zmíněné dohody v souladu s evropským právem. Největší výhrady jsou proti dohodě s Německem, kde bude konečnou verzi smlouvy teprve schvalovat parlament.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ministerstvo financí přijímá objednávky na spořicí státní dluhopisy jen do pátku 7. října. Původně to mělo být do 1. listopadu. Plánovaný objem deset miliard korun byl vyprodán, ministerstvo vydá dluhopisy v objemu, který si lidé do pátku objednají a následně zaplatí. K dnešní 10. hodině objednávky dosáhly 14,1 miliardy korun. Příští rok MF vydá státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun.
  • Senát zamítl vládní návrh na zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku na 14 procent. Novelu nyní dostanou zpět poslanci. Pokud budou chtít Senát přehlasovat, budou potřebovat přinejmenším 101 hlasů. Peníze vybrané navíc chce vláda použít na rozjezd důchodové reformy. Zvýšení současné desetiprocentní daně zdraží například potraviny.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 105,1 miliardy korun ze srpnových 87,3 miliardy korun. Loni v září rozpočet vykázal deficit 99,6 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun. Schodek rozpočtu je ke konci letošního září nejvyšší minimálně za posledních 10 let, vyplývá ze statistik.
  • Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) chce letos pojistit se státní podporou český vývoz zboží, služeb a investic za 50 až 55 miliard korun. Rekordní hodnotě loňského roku ve výši 67,2 miliardy se tak nepřiblíží. 
  • Prodej osobních aut v Česku od ledna do září meziročně stoupl o 1,4 procenta na 127.485 vozů. Vede Škoda Auto s podílem 30,4 procenta. V samotném září však prodej klesl o dvě procenta na 12.970 prodaných vozů.
  • Zahraniční obchod skončil v srpnu podle předběžných údajů přebytkem 1,7 miliardy korun, který byl meziročně o jednu miliardu korun vyšší. Vývoz v srpnu meziročně vzrostl o 10,8 procenta a dovoz o 10,3 procenta. Srpnový přebytek obchodní bilance byl nejnižší v letošním roce. V srpnu se vývoz meziměsíčně po sezónním očištění snížil o 1,3 procenta a dovoz o 0,2 procenta.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Přijetí eura - ano či ne?

Prezident Václav Klaus chce pro Česko trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Co si myslíte vy o jeho přijetí? Má vůbec euro s ohledem na současnou situaci nějakou budoucnost?

                                                      

Anketa

Česká republika se podle CNBC stává uchazečem o titul "Švýcarsko východní Evropy". A to pro investory hledající nové bezpečné přístavy poté, co Švýcarsko kvůli jejich zájmu stanovilo strop pro posilování franku. Souhlasíte s názorem CNBC?

  • Ano, máme silnou ekonomiku a stabilní měnu - 15 %
  • Ne, Švýcarsko nahradit v žádném případě nahradit nemůžeme - 85 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU