Základní rozpor mladých – půjčka nebo spořicí účet?

14.09.2011 | , Česká spořitelna
Tiskové zprávy


Dnešní mladá generace by se dala rozdělit v zásadě na dvě skupiny. Ať už se jedná o studenty nebo pracující, každý má nějaké příjmy a nějaké výdaje. Jedna skupina myslí na budoucnost a velmi racionálně si šetří peníze na byt, dům, cestování nebo na budoucí život vůbec. Druhá skupina nemyslí na nic, žije naplno a na dluh.

Je to skutečně základní rozpor. Současný systém vám totiž umožňuje obojí. Bankovní půjčka je dnes dostupná prakticky pro kohokoliv. Pokud už zrovna nejste dlužníkem, který někomu dlouhodobě nesplácí dluhy, tedy nejste v registru dlužníků, banka vám vždy ochotně půjčí. Na druhou stranu se objevují čím dál zajímavější možnosti, jak založit spořicí účet. Odkládat si peníze na budoucí šťastný život se dá hned několika způsoby. Nejrozumnější a hlavně nejvýhodnější je pravidelné odkládání. Pokud budete totiž peníze do banky na svůj spořicí účet odkládat pravidelně a delší dobu, nabídne vám banka zajímavé úročení i pro nižší částky.

Možností spoření je ale víc. Například Česká spořitelna nabízí klientům možnost tzv. internetového spoření. Na takový spořicí účet můžete vložit jakékoliv „volné“ peníze, kdykoliv budete chtít. Naspořená suma je vám navíc kdykoliv k dispozici. Takové spoření už ale vyžaduje určitý pud sebezáchovy.

Peníze se dají odkládat kamkoliv. Pod polštářem vám je doslova sežere inflace. Babička vám doporučí vkladní knížku, která snad už ani neexistuje, matka zase stavební spoření, které ale postupně také ztrácí své výhody, zvlášť pokud ho stát přestane dotovat. Mimochodem stát aktuálně také nabízí možnost si přivydělat zakoupením státních dluhopisů. O státní dluhopisy byl kdysi velký zájem. V současné ekonomické situaci je ale investice do státu poměrně nejistá.

Pak je tady ale druhá skupina mladých lidí. Mají možná stejné příjmy, rozhodně ale vyšší výdaje. Život je totiž příliš krátký na to, aby člověk první půlku jenom šetřil a pak …kdo vlastně ví, co bude? Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí žít teď a tady a nemyslet na zbytečné starosti, je pro vás ideální půjčka. Online půjčky dnes dostane každý během několika minut. Půjčka má samozřejmě úrok. Možná to ale budou zrovna peníze z půjčky, které vám umožní žít život tak, jak chcete a možná právě díky tomu získáte lépe placenou práci. Důležité je ale soustředit se na bankovní půjčky. Dneska vám skutečně půjčí každý. Nenechte se nalákat zdánlivě výhodné podmínky nebankovních institucí. Samozřejmě, že mnoho z nich je seriózních, bankovní půjčka je ale vždy bezpečnější a většinou i výhodnější.

Žijte zkrátka, jak chcete.  Půjčka nebo spořicí účet, obojí vám může pomoct ke štěstí. Jde jen o to, vědět, kde ho hledáte.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy