SVS nevpustila na trh máslo z Francie, bylo prošlé a žluklé

20.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Veterináři nevpustili na český trh zásilku pěti tun mraženého másla z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé. Zásilka, kterou zadrželi kontroloři v Ústeckém kraji, bude zlikvidována nebo vrácena dodavateli, informoval dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zásilka byla do Česka doručena koncem září. Zaměstnanci krajské veterinární správy pro Ústecký kraj v rámci kontroly v místě určení zjistili, že se jedná o máslo s prošlým datem spotřeby, které je zakázáno prodávat.

Následná analýza odebraných vzorků podle Dubna prokázala takřka dvojnásobné překročení takzvaného peroxidového čísla, které je ukazatelem čerstvosti tuků a jehož zvýšená hodnota může dokazovat jejich žluknutí. Dalším šetřením se zjistilo, že máslo nebylo zamraženo francouzským výrobcem, ale jinou francouzskou firmou, která máslo do ČR dovezla.

"Oxidované tuky mají sice nízkou akutní toxicitu, ovšem při vyšším příjmu takových tuků se zvyšuje riziko vzniku aterosklerotických usazenin v cévách a mohou usnadnit vznik zhoubného nádorového bujení," uvedl mluvčí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK