Tisk: MOL a ČEZ chtějí postavit plynovou elektrárnu na Slovensku

10.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 10. listopadu (ČTK) - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL hodlá společně s českou energetickou firmou ČEZ vybudovat velkou plynovou elektrárnu na Slovensku poté, co dokončí podobný projekt v Maďarsku. Uvedl to podle maďarského listu Napi Gazdaság šéf společnosti Slovnaft Oszkár Világi. Slovnaft je slovenskou divizí firmy MOL.

Maďarský podnik již koncem minulého měsíce oznámil, že společně s ČEZ postaví v Maďarsku plynovou elektrárnu o výkonu 860 megawattů v ceně 600 milionů eur (zhruba 15 miliard Kč). Maďarská elektrárna zahájí provoz v roce 2015.

Slovenská elektrárna bude mít podle listu zhruba stejný výkon. MOL chce využít teplo z obou elektráren ve svých ropných rafineriích a elektřinu hodlá prodávat. "Elektrárna s výkonem 860 megawattů zajistí zhruba osm procent celkové spotřeby elektřiny v Maďarsku," řekl podle listu Világi. "Plánujeme další elektrárnu o zhruba stejné velikosti v bratislavské lokaci Slovnaftu, která bude dokončena o něco později," dodal.

MOL spolupracuje s českou energetickou firmou ČEZ od roku 2007. ČEZ tehdy koupil 7,7 milionu akcií MOL za 11 miliard korun, aby pomohl MOL v boji proti převzetí rakouskou rafinerskou firmou OMV. Firmy ČEZ a MOL v minulosti rovněž založily společný podnik pro investice do plynových elektráren.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK