Dluhová krize již prosakuje i do střední Evropy

22.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ještě začátkem listopadu, kdy si Itálie na deset let půjčovala za 6 %, si česká vláda mohla půjčit za pohodlných 3,2 %. Poslední dva týdny s kartami ale zamíchaly.

Problémy na evropském trhu s dluhopisy se den ode dne prohlubují. Po Itálii a Španělsku, se do hledáčku investorů dostávají i další země, jako je Francie, Belgie a nově i Rakousko. Jednou z mála zemí, kterých se problémy v Evropě poměrně dlouhou dobu netýkaly, je Česká republika. Výnosy z Českých dluhopisů totiž v minulých měsících nabraly zcela opačný směr a začaly prudce klesat. Ještě začátkem listopadu, kdy si Itálie na deset let půjčovala za 6 %, si tak česká vláda mohla půjčit za pohodlných 3,2 %. Poslední dva týdny s kartami ale zamíchaly a Česko opět po delší době pociťuje, že se jej problémy na finančních začínají znovu týkat.

Asi nejvíce patrnou je změna trendu na koruně. Ta poslední tři týdny téměř nepřetržitě slábne jak na páru s dolarem, ke kterému se vyhoupla až zpět nadosah 19 Kč, tak na páru s eurem, kde je za 26,50 Kč nejslabší od poloviny roku 2010. Podobného zvratu jsme byli svědky také na trhu s dluhopisy. Výnosy z českých státních dluhopisů jen v listopadu vystoupaly na 3,9 % a jsou tak na přibližně stejných úrovních, jako v polovině letošního roku.


Střední Evropa opět v ohrožení


Česko není jedinou středoevropskou zemí, která začíná pociťovat všeobecný pokles důvěry na finančních trzích. Výnosy ze slovinských desetiletých dluhopisů v listopadu doslova explodovaly, když se v minulém týdnu vyhouply na 7,5 %. Země, která byla ještě donedávna v Evropě dávána za vzor, a která se po letošním neúspěšném referendu o navýšení věku pro odchod do důchodu nachází v bezvládí, je dnes nucena platit stejné výnosy, jako problémová Itálie. Slovinský státní dluh přitom činí pouhých 43 % HDP a jeho jediným problémem je výše schodku, který se zřejmě ani příští rok nepodaří snížit pod hranici 5 %.

Nečekané problémy hlásilo v minulém týdnu také Slovensko. To muselo zrušit plánovanou emisi dluhopisů, když do aukce ve výši 150 mil. euro přišly nabídky na pouhých 13 mil. euro. Pozornost na sebe pak po delší době přilákalo také Maďarsko, které čelilo o den později stejným problémům, když se mu do aukce na dluhopisy za 50 miliard forintů podařilo přilákat nabídky ve výši pouhých 35,7 miliard.

Česko se tak začíná opět po delší době pohybovat v rozbouřených vodách, které, pokud se neuklidní, mohou i jemu výrazně zkomplikovat financování. Ministerstvo financí si totiž jen v příštím roce přijde na trhy pro přibližně 440 miliard korun (12% HDP) nového dluhu, když bude potřebovat kolem 100 miliard na financování schodku a dalších 340 miliard k přerolování stávajícího dluhu se splatností v roce 2012.

Graf: Výnos z desetiletého státního dluhopisu ČR

Výnos z desetiletého státního dluhopisu ČR

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB 

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU