Získat podporu v nezaměstnanosti nebude jenom tak

28.11.2011 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Od ledna 2012 bude opět těžší splnit zákonné podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti. Nároky na nezaměstnané výrazně stoupnou. Život na úřadu práce bude příští rok těžší. KALKULAČKA UVNITŘ

V příštím roce musí nezaměstnaní občané počítat s tím, že od třetího měsíce pobírání podpory je může úřad práce zařadit na veřejné práci v obci, a to až na 20 hodin týdně.  Odmítnutí této práce bude přitom znamenat odejmutí podpory v nezaměstnanosti a zanikne i nárok na pomoc v hmotné nouzi. Postih hrozí i občanům, kteří nastoupí do zaměstnání zprostředkovaného úřadem práce, ale do šesti měsíců dají výpověď nebo výpověď obdrží kvůli hrubému porušování pracovních povinností. Získat opětovně podporu bude v těchto případech možné až po šesti měsících.


Komu vznikne nárok na podporu?


Hlavní změnou, která bude platit od ledna příštího roku je zpřísnění podmínek pro přiznání podpory v nezaměstnanosti. I při splnění zákonné podmínky je nutné, aby se občan na úřadu práce zaregistroval a požádal o podporu v nezaměstnanosti. Automaticky není nikomu podpora v nezaměstnanosti přiznána.


  • Nezaměstnaný občan bude muset doložit, že v posledncíh dvou letech před zařazením do evidence úřadu práce získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu pojištění v délce 12 měsíců. V roce 2011 stačí získat dobu pojištění 12 měsíců v posledních třech letech.

Občané, kteří nesplní zákonné podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, budou odkázáni pouze na sociální dávky. I v tomto případě je vhodné se na úřadu práce zaregistrovat. Minimálně z důvodu, že po určitou dobu je evidence na úřadu práce započítána pro důchodové účely a že bude za občana zdravotní pojištění hrazeno státem. V opačném případě by si musel občan zdravotní pojištění sám každý měsíc platit.


Zvyšují se pokuty za nelegální práci


Pokuta pro objednavatele práce na černo se zvyšuje dvojnásobně, pro vykonavatele práce dokonce desetinásobně. Nelegální práce se rozhodně nevyplatí. Objednatel práce na černo může v příštím roce obdržet pokutu až 10 mil. Kč, minimálně přitom 250 tisíc Kč. Vykonavatel práce na černo může dostat pokutu až 100 tisíc. Kč. V případě, že občan navíc během výkonu práce na černo pobíral podporu v nezaměstnanosti nebo jiné dávky, tak je musí samozřejmě vrátit.


Výše a délka podpory v nezaměstnanosti


Délka pobírání podpory v nezaměstnanosti se liší v Česku dle věku. Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí pět až jedenáct měsíců, v závislosti na věku zaměstnance. 5 měsíců občané mladší 50 let, 8 měsíců občané od 50 let do 55 let, 11 měsíců občané starší 55 let. Podpora v nezaměstnanosti závisí na předchozím průměrném čistém měsíčním výdělku. Podpora v nezaměstnanosti je splatná měsíčně pozadu. Standardně činí:


  • 65 % z průměrného čistého měsíčního výdělku po dobu prvních dvou měsíců
  • 50 % z průměrného čistého měsíčného výdělku po dobu dalších dvou měsíců
  • 45 % z průměrného čistého měsíčního výdělku po dalších měsíců


Jak je to v případě odstupného?


Zaměstnanec, který při odchodu ze zaměstnání, dostane od svého zaměstnavatele odstupné, nepobírá po určitou dobu pobírat podporu v nezaměstnanosti. Tato podpora se mu začne vyplácet až po době, která odpovídá výši odstupného. Jestliže tedy obdrží zaměstnanec od svého zaměstnavatele odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku, začne pobírat podporu v nezaměstnanosti až po třech měsících po ukončení zaměstnání. Výše podpory v nezaměstnanosti se však posléze nekrátí.

Praktický výpočet: Pan Modrý (40 let) má průměrný čistý příjem 18 000 Kč. Od svého zaměstnavatele dostane výpověď a tříměsíční odstupné a na úřad práce se zaregistruje 1. února. Jak vysokou bude mít podporu v nezaměstnanosti, když si práci najde až v říjnu 2012?


  • Za měsíc únor, březen a duben neobdrží pan Modrý žádnou podporu v nezaměstnanosti, protože dostal odstupné. V dalších měsících se však vypočítá podpora v nezaměstnanosti standardním způsobem.
  • Za květen a červen dostane pan Modrý podporu v nezaměstnanosti 11 700 Kč (65 % z 18 000 Kč), za červenec a srpen 9 000 Kč (50 % z 18 000 Kč) a za září 8 100 Kč (45 % z 18 000 Kč).  Celkem tedy dostane za 5 měsíců pan Modrý podporu v nezaměstnanosti ve výši 49 500 Kč.


Zaměstnanec dá výpověď = nižší podpora


Pokud zaměstnanec ukončí pracovní poměr „bez vážného důvodu“ se zaměstnavatelem vlastní výpovědí nebo dohodou, bude pobírat podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu pouze ve výši 45 procent průměrného čistého výdělku. U vážných důvodů (např. zdravotních, rodinných a dalších) se následně podpora v nezaměstnanosti vyplácí standardním způsobem i při podání výpovědi zaměstnancem.

Praktický výpočet: Pan Černý (37 let) dá ve firmě výpověď, protože se nepohodl se šéfem. Na úřad práce se rovněž zaregistruje 1. února 2012. Jak vysokou bude mít pan Černý podporu, když si práci najde až v červenci 2012 a jeho čistý průměrný příjem byl 20 000 Kč?


  • Pan Černý bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti 5 měsíců. Za únor, březen, duben, květen a červen obdrží podporu v nezaměstnanosti ve výši 9 000 Kč (45 % z 20 000 Kč). Celkem tedy dostane za 5 měsíců pan Černý podporu v nezaměstnanosti 45 000 Kč.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA