Co týden dal?

25.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Po Zuno Bank a Equa Bank vstoupila na český trh v krátkém časovém období další nová banka - Air Bank. Připravili jsme pro vás Mzdový kalkulátor na příští rok. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Období let 2008 až 2012 se zapíše do dějin jako etapa, kdy skončila nadvláda Západu. Řekl to francouzský premiér François Fillon, podle něhož se velká část ekonomického vlivu přesune do Asie. Z toho důvodu je prý nutné prosadit hlubší ekonomickou integraci, včetně změn smluv o Evropské unii, aby byla eurozóna chráněna před dalšími ekonomickými šoky.
  • Eurozóna nefunguje a současná dluhová krize jen odhalila zásadní vadu, kterou sedmnáctičlenný hospodářský blok má. V rozhovoru ve finanční televizi CNBC to řekl americký investor Warren Buffett, který patří k nejbohatším lidem světa. Samotná slova ale podle něj krizi nevyřeší, evropští činitelé budou muset sjednat úplně nové uspořádání.
  • Předseda Evropské komise José Barroso chce zpřísnit rozpočtový dohled v EU a hlavně v eurozóně. Když země eurozóny nebudou při přijímání svých rozpočtů plnit pravidla dohodnutá v EU, mohly by jim v budoucnu hrozit finanční sankce. Návrhy o posílení dohledu komise předloží už ve středu.
  • Kuba začne od příštího měsíce nabízet půjčky živnostníkům. Pro řadu z nich to bude základní kapitál pro zahájení podnikání a klíčový impulz k tomu, aby se postavili na vlastní nohy. Plán je součástí širších hospodářských reforem, které mají zaostalou ekonomiku "ostrova svobody" modernizovat. Chystá se rovněž decentralizace poštovních služeb a volnější ruce mají i pěstitelé ovoce a zeleniny.
  • Indická vláda schválila opatření, které umožní velkým obchodním řetězcům, jako jsou Wall-Mart či Tesco, vstoupit na rozsáhlý indický maloobchodní trh. Tento krok by podle agentury Reuters mohl výrazně podpořit příliv zahraničních investic do Indie.
  • Vysoké ceny ropy by mohly narušit úsilí o zlepšení stavu světové ekonomiky. Mohly by také podkopat schopnost Asie pomoci západním zemím v překonání současné krize. Uvedl to hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Dodal, že světová ekonomika je nyní křehčí než během finanční krize v letech 2008 až 2009, kdy byly ceny ropy na nižší úrovni.
  • Francie se rozhodla jednostranně zakázat dovoz ropy z Íránu. Stala by se tak první evropskou zemí, která k takovému kroku sáhla. Později však Paříž svůj postoj zmírnila a uvedla, že bude svůj postoj koordinovat s evropskými partnery. Francie se snaží za použití sankcí Teherán izolovat za jeho jaderný program.
  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila známku úvěrové spolehlivosti Portugalska o jeden stupeň z BBB- na BB+, tedy do spekulativního pásma. Agentura to odůvodnila vysokou zadlužeností země a jejími špatnými vyhlídkami ekonomického růstu. Svou zprávu vydala v den, kdy Portugalsko zasáhl jeden z největších protestů v jejich dějinách.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Bývalý eurokomisař a mluvčí stínové vlády ČSSD pro evropské záležitosti Vladimír Špidla varoval před tím, že Česká republika na konci roku přijde až o čtyři miliardy korun kvůli špatnému čerpání evropských dotací. V dalších letech podle něj hrozí ztráty v desítkách miliard korun. Týdeník European Voice nedávno napsal, že Česko patří v Evropské unii mezi země nejhůře spravující evropské dotace.
  • Klienti tuzemských stavebních spořitelen uzavřeli za tři čtvrtletí necelých 329.000 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání pokles o zhruba 67.000 smluv. Průměrná cílová částka u smluv stoupla o zhruba 13.000 korun na 328.000 korun, informovalo na internetu ministerstvo financí.
  • Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpor v nezaměstnanosti a rozšiřuje okruh nezaměstnaných, kterých se bude týkat veřejná služba. Novela také umožňuje, aby nezaměstnaným místo úřadů práce hledaly místo soukromé pracovní agentury.
  • Elektřina pro domácnosti v příštím roce zdraží v průměru o 3,4 procenta. Ceny se budou lišit podle regionu. Na tiskové konferenci to řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Malým podnikatelům elektřina zdraží o 4,3 procenta, ceny pro velkoodběratele vzrostou o šest až 6,6 procenta.
  • Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF finančníka Petra Kellnera ve středu ve 14:00 zahájila činnost. Air Bank je po Zuno Bank a Equa Bank třetí bankou, která v posledních měsících zahájila činnost na tuzemském trhu. Banky chtějí získat klienty především od velkých tuzemských ústavů, podle odborníků mají částečnou šanci na úspěch.
  • Skupina RWE od 19. prosince zdraží plyn pro domácnosti v průměru o devět procent. Vyšší ceny souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru, sdělil mluvčí společnosti Martin Chalupský. RWE letos zdražuje plyn již počtvrté, celkem firma za celý rok ceny zvedla o necelých 30 procent.
  • Přes čtvrt miliardy korun mají ušetřit podnikatelé díky dalšímu snížení administrativní zátěže, které schválila vláda. Novelu živnostenského zákona připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle něj by například měla skončit povinnost označovat provozovny dalším speciálním číslem, rozšíří se nabídka služeb centrálních registračních míst a výrazně se zjednoduší administrativa při stěhování.
  • Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu dál zdražily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru zvýšila o 29 haléřů na 35,17 koruny za litr a cena motorové nafty stoupla o 47 haléřů na 35,56 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

      


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Spočítejte si, kolik vyděláte v roce 2012. Čistou mzdu v příštím roce vám snadno spočítá Kalkulátor čisté mzdy 2012.
  • Přišli jste o práci a budete se hlásit na úřadu práce? Naše kalkulačka vám spočítá v jaké výši budete dostávat podporu v nezaměstnanosti. Vyzkoušejte aplikaci Kalkulátor podpory v nezaměstnanosti.

Anketa

Většina Čechů hodnotí životní úroveň vlastní domácnosti jako "ani dobrou, ani špatnou" - je jich 42 procent. Třetina dotázaných považuje situaci své domácnosti za spíše dobrou a dalších 16 procent lidí ji posuzuje jako spíše špatnou. Jak jste na tom vy?

  • Velmi dobrá - 15 %
  • Spíše dobrá - 28 %
  • Ani dobrá, ani špatná - 32 %
  • Spíše špatná - 23 %
  • Velmi špatná - 2 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU