Výročí 35 let od prvního použití platební karty u nás

24.10.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V pátek 24. října uplyne přesně 35 let od chvíle, kdy byla na území tehdejšího Československa poprvé použita platební karta. Byla to karta Diners Club a obchodníkem, kde byla transakce realizována, byla provozovna cestovní kanceláře Čedok.

V roce 1968 nebylo v naší zemi možno získat žádný druh ani značku platební karty, a tak transakci provedl zahraniční držitel karty Diners Club, který jako turista přicestoval do Československa. Jediné karty, které byly v té době v zemi akceptovány, byly karty asociace Diners Club Int.. Jedním z mála míst, kromě vybraných mezinárodních hotelů, kde bylo možno kartu postupně využít, byly právě pobočky cestovní kanceláře Čedok.

V současné době je v Česku, podle statistik Sdružení pro bankovní karty za první pololetí roku, 46 353 provozoven, kde lze použít platební kartu, k dispozici je i 2492 bankomatů a celkem je v Česku vydáno 5.962.709 karet.

Společnost Diners Club Czech zajišťuje v Česku vydávání nejprestižnějších platebních karet Diners Club. Tuto kartu v tuzemsku vlastní 5000 klientů a akceptuje ji 300000 obchodních míst. Na celém světě pak tuto katu užívá 9 milionů klientů v 10 milionech obchodních míst. Kreditní karta Diners Club umožňuje klientovi nákup prostřednictvím bezúročného úvěru, když po skončení kalendářního měsíce celkovou sumu útrat uhradí zpětně naráz.

Zdroj: Diners Club

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ