Vyberte si: levnější elektřina nebo sádroví trpaslíci

02.12.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Každý se s dražší elektřinou vyrovnává jinak. Na Slovensku se například v mnoha obcích rozhodli, že budou vypínat veřejné osvětlení od 23 hodin do 4 hodin ráno. PÁTEČNÍ GLOSA

Víkend se blíží. Dovolujeme si odlehčit naše jinak strohé zpravodajství páteční glosou.

     ČEZ zdraží elektřinu o 4,8 procenta. O nic nejde. V Japonsku zdražili zmrzlinu s příchutí chaluh ze 150 jenů na 210 a to mi připadá mnohem horší. Elektřinu jsem neřešila do té doby než u nás zazvonil chlápek v lesklé kravatě s tím, že se chce podívat na náš elektroměr. Pak mi dal smlouvu a radostně mi oznámil, že když podepíšu, budu mít příští rok elektřinu levnější. Řekla jsem mu, ať se staví příští týden, že si jí musím přečíst. Řekl mi, ať si jí přečtu hned. Omluvila jsem se, že mám chřipku, že na to nevidím. Navrhl mi, že mi to přečte. Když vyndával brýle z tašky, rychle jsem bouchla dveřmi a schovala se pod psací stůl. Neumím s těmihle lidmi jednat.

     „Nic nepodepisuj,“ křičela na mě babička do telefonu. „Spejbl podepsal a platil nehorázné peníze.“ Spejbl? „Podívej se na „jůtůb“,“ řekla babička a šla na kurz pro seniory Tetujeme hennou. Koukla jsem se. Řeknu vám, je to šok, vidět Spejbla v rukou reklamní kampaně. Bylo mi vlastně do breku. Místo toho, aby Spejbl huboval Hurvínka, že si zase roztrhl kaťata když jezdil po zábradlí, hraje v sedmiminutovém filmu důchodce, který je vytrestán po přechodu od ČEZ k jinému dodavateli elektřiny. Tohle je sentimentální pohled. Ale jinak klobouk dolů - úžasný marketingový krok. Více než 91 procent lidí mění dodavatele elektřiny přes obchodního zástupce. Až Spejbla uvidí více seniorů, nikdo z nich už nepodepíše vůbec nic, ani převzetí důchodu.

     Každý se s dražší elektřinou vyrovnává jinak. Na Slovensku se například v mnoha obcích rozhodli, že budou vypínat veřejné osvětlení od 23 hodin do 4 hodin ráno. Absolutní tma je nejen romantická, ale vesnice tak mohou ročně ušetřit až 3 000 eur, tedy něco přes 81 000 korun. Ovšem každá romantika něco stojí a třeba v takových slovenských Fričovicích se během noční tmy rapidně zvýšila kriminalita. Z autobusů a ze zaparkovaných aut zmizel benzin a nafta, chaty a chalupy přišly o své vybavení, z kurníků zmizely slepice a bylo odcizeno několik sádrových trpaslíků. A tak ve Fričovicích to asi vzdají a raději budou svítit.

     V jedné internetové diskuzi zase několik lidí doporučuje jako řešení solární panely. Můžete se zcela se odpoutat do dodavatelů elektřiny. Náklady nejsou velké, asi 250 000 korun, údržba minimální a návratnost do deseti let. Byla jsem nadšená. Pak jsem se rozhlédla kolem sebe a přemýšlela, kam ve své pronajaté garsonce ty solární panely dám. Aha. Abych mohla mít solární panely, potřebuji vlastní střechu. A vlastní střechu budu mít jen tehdy, když budu mít vlastní dům. Abych mohla mít vlastní dům, potřebuji koupit pozemek. Jsem velmi skromná a tak mi náklady na vlastní solární panely vyšly na 5,8 milionů. Naprosto neřeším to, že když budu mít vlastní dům a na něm solární panely, je trapné nemít bazén. Po tomto propočtu je jasné, že jsem odsouzena platit firmě ČEZ co si řekne až do smrti. A nebo jít k jinému dodavateli, ale to by mě babička a Spejbl určitě zabili.

Autor článku

Eva Tomková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU