Naštvaný kněz a lékařská inkvizice

16.12.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Arcibiskup na dovolené v Thajsku. Kněží koupili Jevany a bydlí všichni společně v krásných vilách. První biskup na měsíci je z ČR. Až církev dostane svých 150 miliard, možná se v novinách objeví i takové titulky. PÁTEČNÍ GLOSA

Víkend se blíží. Dovolujeme si odlehčit naše jinak strohé zpravodajství páteční glosou.    

     Vláda přestala spěchat s navrácením peněz církvi. Možná si někdo ve vládě přečetl Bibli a zjistil, že Kristus byl chudý, apoštolové taky a Jan Křtitel měl jen jeden svrchník a k obědu si dával kobylky. Církev má dostat lesy, pozemky, pole, budovy a to všechno v hodnotě 79 miliard korun českých. Pokud k tomu dojde, církev dostane 181 tisíc hektarů lesa a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy. Ovšem to je pouze 56 procent majetku, který ji během totality zabavila komunistická strana. Dalších 59 miliard dostane církev jako odškodnění za majetek, který už nelze vrátit. Kdyby byla katolická církev firmou, po vyrovnání by se v žebříčku nejbohatších společností v ČR objevila hned za ČEZ. Ale stát teď otáčí každou korunu a tak se uvidí, jak to s církevním majetkem vůbec dopadne.

     Velké množství peněz by stejně představovalo u církve určité nebezpečí. Vždyť sami kněží ve svých kostelích vyučují, že peníze mohou mít negativní dopad na lidský charakter. Až těch 150 miliard přistane na účtu katolické církve, kdo ví jak jednoduché bude pro katolické duchovní věnovat se duchovní práci a nenechat se rozptýlit tak velkým množstvím peněz. Třeba se to v novinách bude hemžit titulky jako: Arcibiskup na dovolené v Thajsku, Kněží zakoupili celé Jevany a bydlí společně či První biskup na měsíci je z ČR.

     Vrácení peněz církvím bude možná mít nějaké zpoždění, ale horší zpráva je, že stát nechce zvýšit platy lékařům. Takový naštvaný chirurg, který hodí skalpelem po zdravotní sestře během operace vašeho slepého střeva, je mnohem nebezpečnější než naštvaný kněz, který díky krizi nemá na Jevany (i když by se mohlo zdát, že inkvizice dokazuje přesný opak). Před měsícem odvysílala televize Nova reportáž o zvyšování platů lékařům. Uvedla, že průměrný plat lékaře je 40 tisíc korun a lékaři chtějí o 30 procent víc. Celá reportáž byla provedena v ironickém ladění, co si ti lékaři dovolují. Ale my potřebujeme finančně zajištěné lékaře. Chirurgovi, který má dům, auto a diamantový prsten v tašce pro svou ženu, je radost dostat se pod ruce.

     Co všechno by se dalo udělat se 150 miliardami korun. Zachránit kojenecké ústavy, které mají být do roku 2013 zrušeny, protože vládu už nebaví přispívat na dudlíky a sunary. Nebo darovat pár let blahobytu 45 miliónům hladovějícím lidem v Jižní Africe. Dokud si člověk nepřečte výkaz o rostoucím státním dluhu, má silnou představu, že 150 miliard může zachránit svět. Aktuální státní dluh v naši zemi dosáhl částky 1, 457 biliónu korun. Příští rok si chce stát půjčit dalších 243 miliard a v roce 2013 vzroste náš dluh o dalších 230,9 miliard. A v tomhle momentě nějakých 150 miliard církvi nemusíme řešit. Jestli je dostanou dřív nebo později nebo vůbec, je v naši zemi už úplně jedno.   

Autor článku

Eva Tomková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU