Většina firem uctí památku Václava Havla v pátek minutou ticha

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Většina velkých podniků v České republice uctí památku bývalého prezidenta Václava Havla v pátek v poledne minutou ticha a vyvěšením vlajek na půl žerdi. Některé firmy také zrušily vánoční večírky, vyplývá z ankety ČTK. V souvislosti s Havlovým úmrtím vyhlásila vláda od 21. do 23. prosince státní smutek, pohřeb se uskuteční v pátek.

Uctít Havlovu památku hodlají v pátek obchodní řetězce. "Vyzveme naše členy, aby se v rámci svých možností k minutě ticha připojili," řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, podle kterého by se v mnoha obchodech měl v pátek na minutu zastavit provoz, a to včetně pokladen. Na začátek pietní akce upozorní podnikovým rozhlasem pracovníci prodejen, kteří vyzvou zákazníky, aby na minutu přestali nakupovat. Minutu ticha v pátek plánují zorganizovat například hypermarkety Interspar a supermarkety Spar. "K akci se určitě připojíme," potvrdil ČTK generální ředitel obchodního řetězce Spar Česká obchodní společnost Martin Ditmar.

V pátek přesně v poledne se podle mluvčí České pošty Marty Selicharové připojí k uctění Havlovy památky minutou ticha všichni zaměstnanci České pošty. Páteční pietu bude minutou ticha maximálně respektovat také Česká spořitelna. "Nicméně, pokud budou v pobočkách v této době klienti trvat na poskytnutí servisu, tak jim vyjdeme vstříc," řekla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Omezení v provozu nechystá ani ČSOB. Památku ale uctí minutou ticha a na budově ústředí a dalších vybraných budovách budou vyvěšeny smuteční vlajky. Také na pobočkách, kde to bude možné, si připomeneme památku Václava Havla vystavením smuteční fotografie, doplnila mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

"Počítáme s tím, že zaměstnanci uctí minutou ticha památku bývalého prezidenta, pokud to charakter jejich práce bude umožňovat - s ohledem na nepřetržitý provoz spojený s dodávkou elektřiny," řekl ČTK mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Během státního smutku budou na provozech vyvěšeny černé vlajky a nebudou pořádány žádné oslavy, dodal.

Minutou ticha v pátek v poledne a vyvěšením státní vlajky na půl žerdi se k třídennímu státnímu smutku připojí i Jaderná elektrárna Temelín, budějovický Budvar a další velké podniky na jihu Čech.

Těžební společnost OKD se k úmrtí Václava Havla vyjádří ve firemních novinách a připomene také fotografie z jeho návštěvy podniku. "Černé vlajky už ve firmě visí. Také jsme zrušili vánoční večírek, tedy přeložili jsme ho, pravděpodobně na lednový termín," sdělil mluvčí OKD Vladislav Sobol. Slavnostní zakončení roku zrušil i výrobce varné techniky Mora Moravia.

Tradiční setkání na konci roku plánovala vypustit také pardubická chemička Synthesia. Protože se ale nejedná o oslavu, ale o oficiální akci vedení firmy, nakonec se rozhodla je zachovat. Na budovách budou vyvěšené státní vlajky na půl žerdi. Minutou ticha bylo dnes zahájeno dnešní setkání generálního ředitele se všemi zaměstnanci, uvedla mluvčí Synthesie Jaroslava Doležalová.

Sokolovská chemička Momentive Specialty Chemicals informuje zaměstnance, že mohou podepsat kondolenční knihu v Hornickém domě. Na firmě budou staženy vlajky a po dobu státního smutku vyvěšen černý prapor. Zaměstnanci přerovské chemičky Precheza uctí památku minutou ticha.

Velké společnosti v Ústeckém kraji většinou nechávají uctění památky na prvního českého prezidenta na zaměstnancích. Mluvčí ústecké Spolchemie Marie Logrová ČTK řekla, že zřejmě vyzve firemním rozhlasem pracovníky k uctění minuty ticha v den pohřbu.

Také pražská burza se symbolicky připojí minutou ticha k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Stane se tak v pátek ve 12:00. Burzovní systém zůstane ale otevřen, řekl ČTK mluvčí burzy Jiří Kovařík.

První polistopadový prezident Václav Havel zemřel ve věku 75 let v neděli ráno na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK