Bývalý makléř UBS zůstane až do 30. ledna ve vazbě

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. prosince (ČTK) - Bývalý makléř největší švýcarské banky UBS Kweku Adoboli stráví Vánoce za mřížemi. Soud totiž vyhověl žádosti jeho obhajoby a poskytl mu více času na přípravu. Adoboli, který je obviněn, že neschválenými finančními transakcemi svého zaměstnavatele připravil asi o 2,3 miliardy dolarů (zhruba 44,8 miliardy Kč), se měl před soudem objevit dnes odpoledne.

Adoboli (31), který má ghanský pas, je ve dvou bodech obžaloby obviněn ze zpronevěry, v dalších dvou bodech pak z pozměňování účetnictví. Adoboliho právní zástupce Paul Garlick podle agentury Reuters řekl, že na přípravu obhajoby potřebuje více času. Adoboli totiž minulý týden změnil tým právních poradců, neboť s doporučeními těch předchozích poradců nebyl spokojen.

Soudce londýnského soudu Southwark Crown Court Alistair McCreath řekl, že projednávání případu odročuje na 30. ledna, žádné další průtahy už ale nepovolí. "Bude to tedy takto. Případ bude pokračovat stanoveného dne, ať už se děje cokoliv," řekl soudce. "Ano pane," odpověděl Adoboli, který byl v černém obleku, bílé košili a tmavé vázance.

Adoboli byl zadržen 15. září v Londýně. Do té doby působil jako šéf londýnské kanceláře UBS, která se specializovala na obchody s investičními fondy ETF a s finančními deriváty. Adoboli je synem někdejšího představitele OSN za africký stát Ghana, vzdělání ale získal ve Velké Británii. UBS tvrdí, že Adoboli nepovolené obchody prováděl od října 2008 do prosince 2010.

Skandál kolem vysokých ztrát z obchodování už si vyžádal oběti v nejvyšším vedení banky. Ještě v září odstoupil z funkce generální ředitel UBS Oswald Grübel a krátce nato byli nuceni rezignovat šéfové oddělení pro globální akciové obchody François Gouws a Yassine Bouhara.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK