Pražská burza stejně jako okolní trhy rostla, PX přidal 1,77 pct

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Na pražské burze dnes v souladu s okolními trhy převládal optimismus. Hlavní index PX posílil o 1,77 procenta na 867,9 bodu. Dařilo se zejména akciím energetické společnosti ČEZ a Erste Bank, které si shodně připsaly zisk kolem čtyř procent. Jedinou ztrátovou emisí byla mediální společnost CME, která o čtyři procenta zlevnila, vyplývá z výsledků burzy.

Lavinu nákupů na burzách podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky spustil nečekaný růst indexu podnikatelské důvěry v Německu. "Odpoledne navíc nečekaně vysoké hodnoty dosáhl počet zahájených novostaveb v USA," dodal Adamkovič.

Podle Josefa Kohouta se dnešní obchodování na pražské burze po celý den točilo především kolem ČEZ, kde jako spouštěč zafungovala zpráva o možném snížení počtu dostupných evropských emisních povolenek od roku 2013. Akcie dnes zdražily o 4,26 procenta na 785,10 Kč. Pomáhá jim značný růst ceny kontraktu na dodávku elektřiny na německém trhu, doplnil Adamkovič.

Kromě ČEZ byla podle analytiků celková aktivita opět spíše předvánoční, nicméně většina zástupců si připsala zajímavé zisky. Erste Bank posílila o 3,95 procenta na 315,80 Kč a těžební NWR o 3,25 procenta na 127 korun. Developer Orco si přidal 2,95 na 84,56 korun, když společnost dnes oznámila dohodu na směně podstatné části dluhu německé Orco Germany na nově vydané akcie, poznamenal Kohout.

Necelá dvě procenta získaly cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto, téměř procento textilka Pegas Nonwovens. Komerční banka vzrostla o půl procenta.

Jedinou ztrátovou emisí byla mediální společnost CME, která spadla o 4,12 procenta na 125,70 Kč. Podle Kohouta reagovaly akcie na prudký více než sedmiprocentní pokles na americkém trhu Nasdaq. Ten vyvolala zpráva o dalším prodeji akcií generálním ředitelem skupiny Adrianem Sarbu, který 16. prosince prodal 40.567 akcií CME při ceně 6,89 USD. "Motivací transakce bylo pravděpodobně opět financování rumunských podnikatelských aktivit šéfa CME," podotkl Kohout. Dodal, že během dne akcie propadly až o 7,3 procenta na nejnižší úroveň od března roku 2011.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se dnes odehrály transakce za 1,35 milionů korun, z toho za více než miliardu s akciemi ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK