Evropský parlament znovu jednal o vlivu ratingových agentur

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Evropský parlament se dnes znovu vrátil k otázce vlivu ratingových agentur a jeho případného omezení. Jeden z klíčových zákonodárců si totiž vynutil diskuzi o kontroverzním návrhu, podle něhož by se ratingové agentury neměly vyjadřovat k finančnímu zdraví těm zemí eurozóny, které se dostaly do potíží a musejí čerpat mezinárodní pomoc.

Parlament tak debatou navázal na varování prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle něhož nelze vliv ratingových agentur přeceňovat. Návrh, aby ratingové agentury nemohly problematické země hodnotit, Evropská komise zatím nechala být. Záměr se totiž setkal s velmi ostrou kritikou.

Debatu o vlivu ratingových agentur si vynutil italský socialista Leonardo Domenici. Ten byl už dříve pověřen úkolem vypracovat dodatek k návrhu zákona, jímž se Evropský parlament zabývá.

Domenici své komentáře předkládá v době, kdy politici ratingové agentury kritizují čím dál víc. Jejich averze eskalovala po nedávném oznámení mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, která uvedla, že zvažuje snížení ratingových známek 15 zemí eurozóny, včetně klíčových členů jako je Francie a Německo.

Členové Evropského parlamentu debatovali o možnostech, jak by mohli změnit návrh pravidel, která umožní ratingové agentury kontrolovat. Část jich navrhovala vrátit se alespoň k části původního návrhu, který počítá se zákazem vydávání ratingů pro země jako je Řecko. A potenciálně také pro další, které dostávají pomoc.

"Možnost, že by Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) mohl zakazovat finanční hodnocení některých zemí během doby, kdy tyto země procházejí ozdravným plánem, byla odstraněna," řekl Domenici, jehož cituje agentura Reuters. "Myslím, že bychom se o tom měli bavit ani ne tak proto, abychom to okopírovali a vrátili zpět do návrhu. Myslím si ale, že bychom mohli najít nová řešení problému zemí, které procházejí obtížemi a které jsou hodnoceny i v době, kdy tento proces trvá," dodal.

Diskuze o případném omezení vlivu ratingových agentur zřejmě budou trvat dlouho, než se podaří návrhy dovést do takové podoby, kterou bude možné uzákonit. Evropský parlament má v těchto záležitostech zhruba stejný vliv jako země Evropské unie. V minulosti už zákonodárci vypracovali řadu návrhů, které vedly ke zpřísnění pravidel. V posledních letech to je třeba kritizované vyplácení prémií v bankovním sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK