Washington chce pro velké banky přísnější pravidla

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Spojené státy chtějí pro své velké banky zavést přísnější pravidla, která předpokládají, že finanční instituce by držely větší objem kapitálu pro případ, že přijde další krize. Navrhuje to tamní centrální banka (Fed), která dohled nad finančními ústavy vykonává. Opatření by se zřejmě dotklo ústavů s aktivy nad 50 miliard dolarů (asi 975 miliard Kč).

Ještě přísnější pravidla se ale podle agentury Reuters připravují pro obří banky typu Goldman Sachs Group, Citigroup anebo JPMorgan Chase & Co. Tyto bankovní domy disponují aktivy převyšující částku 500 miliard dolarů (asi 9,8 bilionu Kč).

Představitelé Fedu neuvedli žádný časový harmonogram, takže zatím není jasné, kdy by přísnější pravidla měla platit. Konečné znění nových požadavků nebude zveřejněno dříve, než bude mít regulátor možnost do nových pravidel zakomponovat připomínky veřejnosti. Fed připomínky akceptuje po dobu 90 dnů.

Pravidla jsou součástí nové regulace, která má fungovat v rámci takzvaného Doddova-Frankova zákona, který začal platit loni. Jeho název je odvozen od jmen tamních zákonodárců Christophera Dodda a Barneyho Franka a jeho smyslem je přeměnit fungování finančního systému. Zákon chce především zamezit praktikám, o nichž se předpokládá, že jsou zodpovědné za finanční krizi.

Přísnější požadavky na velikost vlastního kapitálu bank prosazují také mezinárodní regulátoři ve švýcarské Basileji. Ti nová pravidla přichystali především pro globální a často vzájemně propojené finanční instituce, které mezi sebou přesouvají obrovské sumy peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK