Vláda dnes pravděpodobně zruší obří ekologický tendr

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Ministři dnes budou jednat o tendru na odstranění starých ekologických škod formou jedné velké zakázky. Vláda zakázku zřejmě zruší, nejnižší nabídku 56,8 miliardy korun od firmy Marius Pedersen Engineering totiž nedoporučil přijmout ministr financí Miroslav Kalousek. Proti zakázce se již dříve vyslovil premiér Petr Nečas i koaliční Věci veřejné.

"Ministr financí zastává názor, že nabídka vybraného uchazeče, přestože obsahuje nejnižší nabídkovou cenu, nesplňuje očekávání a předpoklady ministerstva financí," uvádí materiál předkládaný na dnešní jednání ministerstvem financí. Ministr tak nedoporučuje schválení. "Tím bude zákonný důvod pro zrušení celého zadávacího řízení," uvádí dále materiál.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je nyní asi 113 miliard korun. Podle ministerstva životního prostření je ale reálná suma zakázky kolem 40 miliard, podle nevládních organizací jen 25 miliard korun.

Český statistický úřad na dnešním zasedání vlády připravil k projednání materiál, který se zbývá změnou struktury svých krajských pracovišť, v rámci které vytvoří funkce krajských ředitelů. Ti nahradí takzvané zmocněnce a budou mít větší pravomoci.

Ministerstvo zemědělství vládě předloží zprávu o transformaci Pozemkového fondu ČR, v níž kritizuje nedostatečně rychlý průběh klíčové proměny fondu i plýtvání veřejnými prostředky. Pozemkový fond má koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady.

Vláda se bude zabývat i návrhem na novelu stavebního zákona, která má například změnit postavení veřejnosti ve stavebním řízení. Lidé by tak mohli například připomínkovat návrhy územních plánů už v takové fázi úředního procesu, kdy to dosud možné není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK