Akcie v USA prudce zpevnily, pomohly příznivé statistiky

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý výrazně zpevnily a jejich hlavní indikátory si připsaly kolem tří procent. Růst se týkal většiny odvětví a hodně k němu přispěla solidní statistika z Evropy i z USA. Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, které těžilo hlavně z úspěšné aukce krátkodobých španělských dluhopisů.

Dow Jonesův index vzrostl o 337,32 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 2,87 procenta na 12.103,58 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 2,98 procenta na 1241,30 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 3,19 procenta na 2603,73 bodu.

Důvodem k růstu akciových indexů byla především zpráva, že počet zahájených staveb v USA během listopadu vzrostl o 9,3 procenta a v ročním přepočtu činil 685.000. To je nejvíce od loňského dubna. Počet vydaných stavebních povolení byl nejvyšší od března 2010. V Německu se zvýšily hodnoty indexů důvěry mezi podnikateli i spotřebiteli.

Vzhůru se vydaly také akcie výrobců síťových zařízení, kteří těžili z pondělní zprávy, že americký telekomunikační obr AT&T vzdal snahu o převzetí mobilního operátora T-Mobile USA. Investoři očekávají, že se díky tomu budou rychleji zvyšovat výdaje na zařízení pro mobilní sítě.

Investoři ale nakupovali také akcie bank, jejichž zisky se ještě zvýšily v reakci na zprávu o nových požadavcích na kapitálovou přiměřenost. Nová pravidla, která chystá centrální banka (Fed), by neměla být tak svazující, jak se očekávalo. Index bankovních titulů KBW Banks vzrostl o 4,1 procenta a například akcie JPMorgan Chase & Co přidaly pět procent.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, které se tak vůči dolaru posunulo nad 1,31 USD. K růstu podle analytiků přispěla aukce krátkodobých španělských dluhopisů, při které se prudce snížily výnosy. To znamená, že Španělsku klesly i náklady na obsluhu dluhu, byť jen krátkodobě. Pozornost trhu se teď soustředí hlavně na dnešní nabídku tříletých úvěrů od Evropské centrální banky.

Euro k dolaru během obchodování vystoupilo až na 1,3132 USD, než se vrátilo na zhruba 1,3081 USD. Za celý den tak mělo zisk 0,6 procenta. Vůči švédské koruně euro přechodně zpevnilo na 9,0150 SEK v reakci na první snížení úrokových sazeb od července 2009, k němuž sáhla švédská centrální banka. Později euro oslabilo na 8,9697 SEK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK