Akcie v Tokiu zpevnily, pomohla jim data z USA

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu navázaly na úterní růst a jejich hlavní index vzrostl jednak v reakci na příznivou statistiku ze Spojených států, jednak díky nečekaně úspěšnému prodeji krátkodobých španělských dluhopisů. Na devizových trzích v růstu pokračovalo euro, trhy si ale všímají také dnešní nabídky tříletých úvěrů od Evropské centrální banky (ECB).

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 123,50 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,48 procenta na hodnotě 8459,98 bodu. Indikátor ale naráží na 25denní klouzavý průměr, který pro něj znamená hranici odporu. Širší index Topix vzrostl o rovné jedno procento na 725,68 bodu.

Na devizových trzích v růstu pokračovalo euro, které zpevňovalo prakticky celé úterý. Ještě silnější růst ale zaznamenal australský dolar, a to díky celkově příznivější náladě. I když euro zpevňovalo, australský dolar vůči němu vystoupil na historické maximum.

"Část optimismu z předchozího dne se přelévá do dneška, což přispělo i k rušení spekulativních pozic na pokles eura. To pokračovalo i během obchodování v Asii," řekl hlavní analytik devizového trhu v bance Barclays Masafumi Jamamoto. "Situace kolem evropských dluhů ale prozatím vyřešena není," dodal.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3112 USD a během obchodování se dostalo až na 1,3128 USD. Euro už v úterý přidalo 0,6 procenta, a výrazně už se tak vzdálilo 11měsíčnímu minimu 1,2945 USD, kde bylo minulý týden.

ECB dnes vůbec poprvé nabídne tříleté úvěry, zájem o ně ale zřejmě bude slabší. Průzkum agentury Reuters ukázal, že banky by si mohly půjčit kolem 250 miliard eur, i když odhady spadají do velmi širokého pásma 50 až 450 miliard eur. Informované zdroje v úterý sdělily, že zájem o úvěry má více než deset italských bank.

Dolar proti švýcarskému franku mírně oslabil na 0,9293 CHF, zatímco australský dolar k americkému přidal 0,6 procenta na 1,0145 USD. Takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, oslabil na 79,681 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK