Oracle svými výsledky poprvé po deseti letech zklamal analytiky

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 21. prosince (ČTK) - Americký výrobce softwaru Oracle hospodařil ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem asi 2,2 miliardy dolarů (zhruba 42,9 miliardy Kč), což je meziroční nárůst asi o 17 procent. Firma tak poprvé po deseti letech nedokázala splnit odhady analytiků. Za šokující ale experti považují jen mizivý růst prodeje nového softwaru, na který Oracle spoléhal.

Firma v noci na dnešek uvedla, že vytvořila zisk na akcii 43 centů proti zisku 37 centům před rokem. Pokud by se nebraly v úvahu některé jednorázové účetní položky, pak by zisk na akcii činil 54 centů. Analytici počítali se ziskem na akcii 57 centů.

Prodej nového softwaru se meziročně zvýšil pouze o dvě procenta a dosáhl dvou miliard dolarů. Firma sama přitom v dosavadních prognózách očekávala, že prodej vzroste o šest až 16 procent. Analytici počítali s tržbami kolem 2,2 miliardy dolarů.

Oracle je třetím největším výrobcem softwaru na světě, vyrábí ale také hardware. Jeho prodej byl ještě větším zklamáním, neboť se snížil asi o 14 procent na 953 milionů dolarů. Analytici tvrdí, že obavy z globální recese by mohly snížit výdaje na technologie, což by uškodilo právě firmám jako Oracle. Akcie firmy tak na zveřejnění čtvrtletních výsledků zareagovaly propadem asi o deset procent.

"Pocítí to každá technologická společnost, toto je jen začátek," podotkl analytik Trip Chowdhry ze společnosti Global Equities Research. Oracle se svým varováním zařadil po bok dalších věhlasných firem z odvětví, které už na horší vyhlídky upozornily. Je mezi nimi Hewlett-Packard, Dell, Red Hat, Intel, Texas Instruments či NetApp.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK