Koruna dopoledne posílila o desetník k euru i dolaru

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne proti úternímu závěru posílila. K euru si kolem 10:30 polepšila o deset haléřů na 25,45 Kč/EUR. O desetihaléř na 19,38 Kč/USD posílila i k dolaru, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Zájem o riziko na hlavních trzích přetrval a také dnes ráno se evropské akciové indexy vydávají vzhůru. Rovněž euro rozšiřuje zisky a k dolaru se obchoduje na 1,3145 USD/EUR. Pro středoevropské měny je to stále pozitivní prostředí, které je vybízí k mírnému posílení," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Hlavní domácí událostí je podle něj měnové jednání ČNB. "Změna sazeb se nečeká. Rizika pro inflaci rostou, ale děje se tak na obou stranách a výsledkem by mělo být setrvání stávajícího nastavení měnové politiky. Pro trh by jednání mělo být neutrální," podotkl Vlk.

Co se týče událostí ve světě, vyjdou další data z amerického realitního trhu, který v úterý příznivě překvapil. "Hlavním bodem programu je přesto tendr ECB na tříletou likviditu. Případný vysoký zájem bank by měl být přijat pozitivně, neboť by zvýšil šanci na udržení poptávky při aukcích státních dluhopisů. Jestli ale tato nepřímá linka, tedy peníze ECB do státních dluhopisů skrze bankovní sektor zafunguje, není vůbec jisté," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK