Pražská burza dopoledne stejně jako západoevropské trhy roste

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Pražská burza dopoledne stejně jako další evropské trhy rostla, hlavní index PX v 10:45 posílil o 1,57 procenta na 881,5 bodu. Ziskové byly všechny přední tituly s výjimkou Unipetrolu, tahounem růstu byl finanční sektor, zejména rakouská Erste, vyplývá z výsledků burzy.

Lavinu nákupů na burzách už v úterý spustil nečekaný růst indexu podnikatelské důvěry v Německu. "Odpoledne navíc nečekaně vysoké hodnoty dosáhl počet zahájených novostaveb v USA," podotkl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Akcie Erste dnes posilují o téměř 4,5 procenta k 330 korunám, akcie Komerční banky přidávají přes 1,5 procenta na 3200 korun. Cenné papíry mediální CME dopoledne vzrostly také o téměř 4,5 procenta na 131 korun.

Akcie energetické firmy ČEZ po úterním raketovém růstu víceméně stagnují a drží se kolem úterních závěrečných 785 korun. V úterý je popohnala k až 4,5procentním ziskům zpráva o tom, že výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí těsnou většinou podpořil návrh, který by Evropské komisi umožnil v letech 2013 až 2020 výrazněji snižovat počty vydávaných emisních povolenek.

"ČEZ, který má díky výjimce dostávat povolenky zčásti zdarma i po roce 2013, by v případě přijetí návrhu disponoval zajímavou konkurenční výhodou stejně jako například polské energetické firmy se stejnou výjimkou v rámci rozdělování povolenek," uvedl makléř Patria Direct Pavol Mokoš. Na nové legislativě se ale musí shodnout všech 27 zemí Evropské unie, takže kterákoli z nich jej může vetovat, podotkl.

Jediným ztrátovým titulem na pražské burze byl dopoledne petrochemický holding Unipetrol, jeho akcie klesly o čtvrt procenta.

Burza dnes na webu oznámila, že se v pátek ve 12:00 symbolicky připojí minutou ticha k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Burzovní systém zůstane otevřen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK