Zájem o levné úvěry ECB má 14 italských bank včetně UniCredit

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Frankfurt 21. prosince (ČTK) - Zájem o levné tříleté úvěry, které dnes vůbec poprvé začala nabízet Evropská centrální banka (ECB), má celkem 14 italských bank. Podle burzovních orgánů banky registrovaly jako zástavu dluhopisy se státní garancí v objemu 38,4 miliardy eur (asi 979 miliard Kč). Mezi bankami, které nabídky využijí, je také UniCredit. Největší úvěr ale zřejmě bude žádat banka Intesa Sanpaolo.

Provozovatel milánské burzy uvedl, že banka Intesa Sanpaolo registrovala jako zástavu dluhopisy v objemu 12 miliard eur. Druhou největší částku, a to deset miliard eur, registroval ústav Banca Monte di Paschi di Siena. Banka UniCredit, která působí i na českém trhu, pro účely zástavy registrovala dluhopisy se státní garancí v objemu 7,5 miliardy eur.

Mezi zmíněnými 14 bankami, které budou čerpat úvěry ECB, je také například Banco Popolare, Banca Popolare di Sondrio, Banca Etruria, stejně jako Banca Popolare dell'Emilia Romagna, či Credito Emiliano. Na ně už ale připadají mnohem nižší částky.

Tříleté úvěry v rámci programu LTRO (Longer-Term Refinancing Operations) bude ECB nabízet vůbec poprvé. List Financial Times minulý týden uvedl, že bankéři o půjčky příliš velký zájem mít nebudou, od té doby se ale situace zřejmě změnila. Nyní se čeká vysoká poptávka, což může pomoci mírnit obavy z hrozící úvěrové krize. Určité vzpruhy by se tak mohly dočkat dluhopisové a peněžní trhy.

ECB je podle agentury Reuters připravena bankám nabídnout prakticky neomezené objemy velmi levných finančních prostředků, aby jim pomohla překlenout napětí na trzích. Komerční banky by tak měly bez problémů takzvaně překlopit své splatné závazky, jejichž splatnost připadá na první čtvrtletí příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK