Siemens v ČR zvýšil tržby o sedm procent na 32 miliard korun

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Strojírenská a elektrotechnická skupina Siemens v ČR zvýšila ve fiskálním roce končícím letos v září tržby o sedm procent na 32 miliard korun. Firma vyvezla výrobky za 19,5 miliardy Kč, což je o 2,5 miliardy více než loni. Oznámila to dnes ČTK v tiskové zprávě.

"Zažili jsme úspěšný rok. Oživení na českých i světových trzích jsme využili ke zvýšení objemu jak výroby, tak prodeje, a získali jsme množství nových domácích zákazníků. A to je v současném křehkém a nepředvídatelném hospodářském prostředí skvělý výsledek," uvedl generální ředitel Siemens ČR Eduard Palíšek.

Počet zaměstnanců skupiny zůstal beze změn na 10.500 lidí. V uplynulém roce firma do České republiky převedla výrobu vzduchových jističů. Letohradský podnik OEZ pro rozšíření výroby postavil novou halu a otevřel 160 pracovních míst. Další rozšíření jej čeká v příštím roce, kdy otevře výrobní areál v nedalekých Králíkách. Podobná koncentrace a rozšíření výroby čeká v roce 2012 i mohelnický závod na výrobu elektromotorů. Rozšíření výrobního portfolia si vyžádá stavbu nové haly a otevření téměř dvou stovek pracovních míst.

Růst zaznamenala i dvě významná servisní a vývojová centra koncernu Siemens v České republice. Ve stále rostoucím servisním centru v Praze a Ostravě zpracovává již téměř tisíc zaměstnanců účetní a personální agendu pro ostatní země koncernu. Ve stejných městech roste centrum pro vývoj a výzkum kolejových vozidel, ve kterém nyní pracuje více než sto vývojářů a konstruktérů.

Siemens má v České republice osm výrobních závodů. V Brně vyrábí průmyslové parní turbíny a v nedalekém Drásově generátory. Ve Frenštátě pod Radhoštěm a Mohelnici vyrábí elektromotory a přípojnicové systémy. Nízkonapěťovou jisticí a spínací techniku vyrábí v Trutnově a pod značkou OEZ v Letohradě. V Bruntále vyrábí pod značkou OSRAM osvětlovací techniku. V ČR firma působí 121 let.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který působí v oblasti průmyslu, energetiky, zdravotnictví a infrastrukturních řešení pro města a jejich okolí. Finanční rok 2010/2011 Siemens končil s obratem 73,5 miliardy eur (1,9 bilionu Kč) a čistým ziskem sedm miliard eur, po celém světě zaměstnával zhruba 360.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK