Ceny počítačů mohou příští rok vzrůst až o desetinu

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Ceny počítačů na českém trhu se mohou v příštím roce zvýšit až o desetinu. Důvodem je oslabování koruny vůči euru a dolaru i přetrvávající nedostatek pevných disků. Prodej by měl růst o jednotky procent. Vyplývá to z informací výrobců.

"Do konce března by měly být ceny stabilní. Pokud se neuklidní situace v eurozóně, dá se ale v roce 2012 předpokládat navýšení cen počítačů o pět až deset procent kvůli poklesu kurzu koruny vůči euru a dolaru. V optimistické variantě zůstanou ceny na úrovni letošního roku," uvedl Ondřej Třetina z českého zastoupení firmy Asus.

Kurz koruny vůči dolaru a euru se na cenách PC projevuje kvůli tomu, že za tyto měny výrobci nakupují většinu součástek. Nedostatek pevných disků a s tím související růst jejich cen je dán výpadkem výroby v Thajsku po tamních letošních silných záplavách. Thajsko je jejich druhým největším vývozcem po Číně.

Nedostatek disků se podle šéfa marketingu počítačové divize Hewlett-Packard Petra Trešla bude projevovat zejména na začátku příštího roku. "Další vývoj bude ale podmíněn způsobem řešení aktuálních finančních problémů některých zemí eurozóny. Ve druhé polovině roku očekáváme zvýšenou aktivitu našich zákazníků spojenou s uvedením nové verze operačního systému Windows," dodal.

Firmy čekají výrazný růst prodeje tabletů a také nové kategorie ultrabooků, kterou podporuje výrobce čipů Intel. Naopak u netbooků čekají propad. "Již v současné nabídce máme produkty, které splňují poptávku po tenkých a lehkých noteboocích, navíc v našem pojetí kvalitně zpracovaných. Zároveň pečlivě sledujeme segment ultrabooků a velmi brzy připravujeme uvedení produktů této kategorie," uvedl Trešl.

Ultrabooky jsou velmi tenké přenosné počítače s vysokým výkonem, které zpravidla nemají optickou mechaniku. V nabídce je již mají například Asus, Lenovo, Acer nebo Toshiba.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK