Italská ekonomika ve třetím čtvrtletí poprvé od roku 2009 klesla

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 21. prosince (ČTK) - Hrubý domácí produkt Itálie se v letošním třetím čtvrtletí snížil o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,3 procenta. Italská ekonomika tak zaznamenala první pokles od konce roku 2009. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu.

Podle agentury Reuters se předpokládá, že Itálie tak vstupuje do vleklé hospodářské recese. Země se potýká s negativními důsledky dluhové krize v eurozóně.

"Můžeme klidně říct, že jsme již upadli do recese," uvedl analytik Paolo Mameli ze společnosti Intesa Sanpaolo. "Očekáváme, že pokles HDP bude pokračovat v příštích třech až čtyřech čtvrtletích," dodal. Recese je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Italská vláda předpokládá, že domácí ekonomika v celém letošním roce stoupne o 0,4 procenta. Napřesrok však počítá s poklesem o 0,4 procenta. Odhady řady soukromých institucí jsou ale mnohem pesimističtější.Italský podnikatelský svaz Confindustria například předpověděl, že ekonomika se v příštím roce propadne o 1,6 procenta.

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii. Německo dosáhlo ve třetím čtvrtletí hospodářského růstu o 0,5 procenta, ve Francii činil růst 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK