Teplo v České Lípě zdraží o 14 pct na 680 Kč za gigajoule

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká Lípa 21. prosince (ČTK) - Teplo v České Lípě zdraží od Nového roku o více než 14 procent. Za gigajoule tepla zaplatí tamní domácnost 680 korun, což je o 85 korun více než letos. ČTK to dnes zjistila na internetových stránkách Českolipské teplárenské společnosti (ČLT). Kvůli téměř dvacetiprocentnímu zdražení plynu zvýšila teplárna ceny zhruba o desetinu, další čtyři procenta přidá zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent. Průměrná českolipská domácnost tak ročně za teplo zaplatí navíc bezmála 3000 korun.

Českolipská teplárenská patří do skupiny MVV Energie CZ, která vlastní i teplárny v Liberci a Jablonci nad Nisou. Ve srovnání s oběma většími městy je teplo v České Lípě stále nejlevnější. V Jablonci se zvyšovala cena už podruhé, poprvé zdražilo teplo už v listopadu o šest procent a od Nového roku o dalších devět, domácnosti tak budou platit za gigajoule 799 korun. V Liberci teplo zdraží v příštím roce o devět procent na 752 korun. Teplárna Liberec chtěla sice zdražení ještě vyšší, město, které je s 30 procenty akcií menšinovým vlastníkem, se však postavilo proti.

Českolipská teplárenská byla založena v roce 1996, od ledna 2009 je majoritním vlastníkem MVV Energie CZ. Teplem a teplou užitkovou vodou zásobuje bezmála 11.000 domácností ve městech Česká Lípa a Dubá. Dodávky zajišťuje také pro bezmála 70 škol, úřadů, obchodních center a dalších subjektů ve městě. Na centrální vytápění je v České Lípě napojeno téměř 70 procent města. V minulém finančním období od října 2010 do letošního září dodala firma odběratelům 404.200 gigajoulů tepla a dosáhla výnosů téměř 221 milionů Kč.

MVV v posledních letech do modernizace a zefektivnění výroby tepla v České Lípě investovala 200 milionů korun. Díky nově vybudovaným kogeneračním jednotkám dodává nejen teplo, ale také elektřinu do rozvodné sítě. Firma také propojila dříve oddělené soustavy, což by mělo odběratelům zajistit větší spolehlivost dodávek a do budoucna i stabilnější ceny tepla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK