Zetor letos za první tři čtvrtletí vydělal před zdaněním 80 mil.

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. prosince (ČTK) - Brněnský Zetor letos za první tři čtvrtletí vydělal před zdaněním 80 miliónů korun. Je to zhruba o 20 milionů meziročně méně. Letos chce firma vyrobit 4465 traktorů. V příštím roce jich má prodat 4640. Firma uvedla na trh novinku, funkci automatické regulace zadního tříbodového závěsu traktoru. Dnes to uvedla v tiskové zprávě.

Zetor se postupně vrací na trhy, které musel opustit v letech hospodářské krize. V některých zemích zaznamenal navýšení tržního podílu. Jde zejména o ČR a Slovensko, dále například o Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko, Srbsko, Litvu, Lotyšsko a Řecko. Největším obchodním úspěchem letošního roku bylo obnovení dodávek traktorů do Iráku na základě vítězství v tendru vyhlášeném iráckou vládou. Uzavřením kontraktu na 1500 traktorů firma naváže na tradici dodávek traktorů a komponentů pro toto teritorium.

Firma se snaží uplatnit i v Africe. Podle jejího dnešního vyjádření je slibný odbyt na Kubě. "K prodejním úspěchům v letošním roce přispěl mimo jiné i nový model traktorů Zetor Forterra 135 s velmi výkonným a zároveň úsporným motorem," uvedla firma.

Zetor chce v příštím roce zvýšit užitnou hodnotu traktorů. Novinkou je zavedení automatické regulace tříbodového závěsu HitchTronic, která umožní automatickou regulaci při orbě. "Nová funkce automatické regulace zadního tříbodového závěsu HitchTronic spočívá v tom, že se traktor sám automaticky přizpůsobí podmínkám terénu a práce pro traktoristy se stane výrazně jednoduší," uvedl výrobní ředitel firmy Marián Lipovský.

Firma má koncem roku více zakázek než loni. Důvodem je zvýšená poptávka v Iráku. Výrobu přeruší od 28. prosince do 2. ledna.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK