Bulharsko prodalo státní podíly v distributorech rakouské EVN

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 21. prosince (ČTK) - Bulharsko dnes úspěšně prodalo státní třetinové podíly ve dvou domácích distributorech energie rakouské energetické společnosti EVN, která tak v nich má už takřka 100 procent. Výsledek aukce na sofijské burze je podle agentury Reuters dobrým znamením pro chystaný prodej státních minoritních podílů v distribučních společnostech vlastněných českými skupinami ČEZ a Energo-Pro.

Vláda získala asi 93 milionů leva (1,2 miliardy Kč), což bylo asi 20 procent nad stanoveným minimem. Byl to největší prodej státních akcií na sofijské burze od roku 2005.

EVN v roce 2004 koupila 67 procent akcií dvou bulharských distributorů za 271 milionů eur (dnešních 6,9 miliardy Kč). Stejný podíl v dalších firmách prodalo i společnostem ČEZ a E.ON. Nákupem v dnešní aukci získala v EVN Bulgaria Power Distribution 97,75 procenta a podíl v EVN Bulgaria Power Supplying zvýšila na 99,73 procenta.

Počátkem příštího roku má bulharský stát uvést na burzu své třetinové podíly v dalších distributorech elektřiny, které vlastní ČEZ a zatím ještě německý E.ON. Od německého koncernu ale nyní kupuje jeho podíl v distributorovi v severovýchodním Bulharsku svitavská společnost Energo-Pro za 3,3 miliardy korun. Transakce by měla být uzavřena počátkem příštího roku a poté by měla Energo-Pro vstoupit na bulharskou burzu.

Skupina ČEZ v Bulharsku kontroluje dvě firmy - CEZ Distribution Bulgaria a CEZ Electro Bulgaria.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK