Euro kleslo kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. prosince (ČTK) - Euro dnes vůči dolaru oslabilo navzdory přechodnému výstupu na týdenní maximum. Mezi investory začaly po počátečním optimismu panovat pochybnosti o tom, zda tendr tříletých úvěrů Evropské centrální banky (ECB) zmírní dluhové problémy v eurozóně.

Jednotná evropská měna dopoledne posílila zhruba o procento na 1,3199 USD, poté se však vývoj na trhu otočil. V odpoledních hodinách se euro prodávalo za 1,3043 USD. Oproti úternímu závěru tak vykazovalo pokles o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

ECB dnes komerčním bankám nabídla tříleté úvěry a zájem o ně byl mnohem větší, než se čekalo. Banky budou celkem čerpat 489,2 miliardy eur (asi 12,5 bilionu Kč). Jde o první úvěrový program tohoto druhu a zároveň o největší finanční injekci, jakou ECB finančnímu systému kdy poskytla.

Zpráva o výsledku tendru jednotnou evropskou měnu nejprve podpořila kvůli nadějím, že úvěry zmírní napětí v evropském finanční systému. Podle analytiků však existují pochybnosti o tom, jakým způsobem banky získané peníze využijí a jaký dopad bude mít tendr na úrokové sazby u státních dluhopisů.

Analytici rovněž upozornili, že tendr je pouze jedním z mnoha kroků, které jsou zapotřebí k vyřešení dluhové krize v eurozóně. Dodali, že euro zůstane pod tlakem, pokud evropští politici nedosáhnou výraznějšího pokroku při řešení krize.

pmh mol

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK