Voda v Praze od ledna zdraží o 9,88 pct na 66,35 Kč za m3

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - V Praze se od ledna zdraží vodné a stočné o 9,88 procenta na 66,35 koruny za metr krychlový. Rozhodli o tom dnes radní města. ČTK to řekl radní Radek Lohynský (ODS). Nyní Pražané platí 60,39 korun za metr krychlový.

Pokud by se cena navýšila pouze o inflaci, stoupla by podle radního o zhruba osm procent. "Schválili jsme navýšení vodného a stočného o 9,88 procenta s tím, že zvýšené příjmy budou investovány nazpátek do vodovodní infrastruktury," řekl ČTK Lohynský. Dodal, že cena vody v Praze se od roku 2006 zvyšovala pouze o inflaci.

Postup zvyšování vodného a stočného určuje smlouva mezi pražským magistrátem, Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) a Pražskou vodohospodářskou společností (PVS). Nejprve novou cenu schvalují představenstva a dozorčí rady PVK a PVS.

PVK zásobují vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy a okolí a zaměstnávají více než 1100 lidí. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

PVS je správcem vodohospodářského majetku hlavního města Prahy, úpravny vody Želivka a zdroje pitné vody Káraný. Stoprocentním vlastníkem společnosti je město. To je také vlastníkem veškerého infrastrukturního majetku. PVK za pronájem vodárenské a kanalizační infrastruktury platí Praze nájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK