V Německu vyhlásila krach druhá solární firma Solar Millenium

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 21. prosince (ČTK) - Německý projektant solárních elektráren Solar Millenium dnes vyhlásil platební neschopnost. Je to druhý bankrot německé firmy z odvětví solární energie po krachu výrobce modulů Solon z minulého týdne a podle analytiků není zdaleka poslední. Oba případy ukazují, že světová krize mohutně podporovaného odvětví solární energetiky zasáhla už i zemi, kde boom tohoto oboru v minulém desetiletí začal.

Solar Millenium sdělila, že nedokázala najít partnery pro své nové projekty ve Spojených státech a Španělsku. Dodala, že od září intenzivně jedná o prodeji svých amerických projektů.

Solar Millenium proslula svými elektrárnami s koncentračními slunečními kolektory využívajících parních turbin, zejména projektem Andasol v jižním Španělsku. Společnost není kótována na burze a její tržní hodnota činí podle agentury Reuters kolem 14 milionů eur (358 milionů Kč).

Před týdnem se do bankrotového režimu přihlásil jeden z největších výrobců solárních modulů Solon, který se stal první německou obětí celosvětové krize solární energetiky. V sektoru, který je zcela závislý na státních subvencích, převládla silná nadvýroba, protože poptávka po solárních zařízeních v důsledku snižování státní podpory výrazně klesá.

V USA už zkrachovala řada výrobců solárních panelů v čele se známým případem Solyndra. Potíže však začínají mít i výrobci v Číně, jejichž levná produkce ke krizi výrazně přispěla.

Analytici po bankrotu Solonu uváděli, že jde jen o začátek dlouhé vlny, v níž tento sektor v Německu výrazně prořídne. Švýcarská banka Sarasin v nedávné studii předpověděla, že v Německu jsou nyní na řadě firmy jako Conergy a Q-Cells.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK