Pražskou burzu táhla nahoru Erste Bank, PX přidal 1,37 procenta

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Pražská burza na rozdíl od většiny evropských trhů udržela dopolední zisky. Hlavní index PX přidal 1,37 procenta na 879,8 bodu. Tahounem dnes byla Erste Bank, která posílila přes čtyři a půl procenta. Výrazné zisky si připsala i těžební NWR. Ztrátové byly dnes pouze akcie energetické společnosti ČEZ a technologické KIT digital, vyplývá z výsledků burzy.

Evropské burzy odevzdaly odpoledne podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky značné zisky poté, co Evropská centrální banka poskytla bankám dodatečné zdroje financování. "Prohloubení závislosti na centrální bance vyvolává otázku, zda se neopakuje situace z let 2007 až 2009, kdy likvidita na mezibankovním trhu vyschla, což následně vedlo k omezení úvěrování nefinančních podniků," poznamenal Adamkovič. Pesimismus se však neprojevil u cyklických sektorů, kde zřejmě nadále přetrvává dobrá nálada po úterních nadějných datech z Německa i USA, dodal.

Největší podíl na růstu pražského indexu měla Erste Bank, jejíž akcie zdražily o 4,59 procenta na 330,30 Kč. Rostly i cenné papíry Komerční banky, a to o 1,27 procenta na 3190 korun. Z velkých emisí posílil o 0,4 procenta na 376,80 Kč i telekomunikační operátor Telefónica ČR, ČEZ naopak spadl o procento na 777 korun.

Z ostatních titulů výrazněji rostlo NWR, jehož cenné papíry získaly 3,54 procenta na 131,50 Kč. Kolem dvou a půl procenta si připsaly mediální CME, tabáková společnost Philip Morris a akcie sítě autobazarů AAA Auto. Sázková Fortuna přidala více než dvě procenta a pojišťovna VIG necelá dvě procenta.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se dnes odehrály transakce za více než 974 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK